Bento med kryddmarinerad torsk

4

Du behöver

  • 400 g torsk
  • 100 g tofu
  • 50 g inari (friterad fofu)
  • 2 tomater
  • 4 shiitakesvampar
  • 1 knippe enoki svamp
  • 2 salladslökar
  • 6 dl sushiris
  • olja

Kryddmarinad

  • 1 msk farinsocker
  • 0,5 msk salt
  • 0,5 msk paprikapulver
  • 0,5 msk chilipulver
  • 1 krm wasabipulver
  • 1 krm spiskummin
  • 1 limezest (rivet skal)
  • 1 citronzest (rivet skal)
  • Doppsås
  • 1 dl dashi (japansk buljong)
  • 1,5 msk soja
  • 1,5 msk mirin
  • 5 cm rättika
  • 1 cm ingefära

Gör så här

  1. Stycka torsken så att det blir två lika stora bitar per portion. Blanda alla ingredienser till kryddmarinaden och doppa torsken i kryddmarinaden ordentligt.
  2. Stek torsken hastigt rund om på alla sidor men inte så att den blir helt genomstekt. Blanda dashi, mirin och soja fördela ut dressingen i fyra små skålar. Riv rättikan och ingefäran mycket fint och pressa ut vätskan och forma små pyramider med mycket rättika i botten och lite av ingefäran på toppen. Skär bort kärnhuset på tomaterna och skiva den. Tärna tofun i 1cm stora bitar. Blanda sushiriset med shi-takesvampen, tomat köttet och tofun fördela ut den i ett av bento facken(eller i en liten skål). Arrangera inari, enoki och salladslök ovanpå riset.
  3. Lägg torsken i ett annat fack/skål. Rättikstornet blandas i doppsåsen precis innan man skall äta och ska smaksätta rissalladen och torsken. Rätterna kan ätas kallt eller varmt.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept