Örtig anka på morotsbrygga

30 min
4
Örtig anka på morotsbrygga
Foto: TV4
30 min
4

Du behöver

  • 2 st ankbröstfiléer
  • 12 st morötter, medelstora
  • 3 tsk havssalt
  • 6 msk smör
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 3 st stjälkselleri
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 3 dl rött vin
  • 1 kruka timjan
  • 1 kruka rosmarin
  • 2 msk honung
  • 4 msk vatten
  • 2 tsk maizena

Gör så här

  1. Morötter
    Värm ugnen på grillvärme till 275 grader.
  2. Dela morötterna på mitten och lägg dem i ugnsfast form med smör och en tesked havssalt.
  3. Sätt in i ugnen i cirka 20 minuter.
  4. Anka
    Stek ankbröstfiléerna tills de fått en jämn stekyta och skinnsidan är knaprig (3-4 minuter per sida).
  5. Lägg sedan i vitlöksklyftorna, 3 grovhackade selleristjälkar och några rejäla kvistar rosmarin.
  6. Salta (ca 1 tsk) och peppra och fortsätt steka i ugnen, under morötterna, i ca 10 minuter.
  7. Ta sedan ut ankan och låt filéerna vila i aluminiumfolie tills morötterna är klara.
  8. Tillsätt nu vin och honung i pannan och låt reducera någon minut, red sedan till en sås med 2 msk maizena, blandat med 4 msk vatten.
  9. Lägg upp med såsen underst, morötterna ovanpå och skivat ankbröst överst.
  10. Garnera med timjanskvistar och en nypa havssalt.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept