Örtig anka på morotsbrygga

Örtig anka på morotsbrygga
Foto: TV4

Örtig anka på morotsbrygga

Av: Joakim - Arvika

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

30 min

Ugnsstekt anka med provencalska smaker och honungstouch.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 2 ankbröst (filéer)
  • 12 morötter
  • 3 tsk havssalt
  • 6 msk smör
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 stjälkselleri
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 3 dl rött vin
  • 1 kruka färsk timjan
  • 1 kruka rosmarin
  • 2 msk honung
  • 4 msk vatten
  • 2 tsk majsstärkelse

Gör så här

Morötter

  1. Värm ugnen på grillvärme till 275 grader.
  2. Dela morötterna på mitten och lägg dem i ugnsfast form med smör och en tesked havssalt.
  3. Sätt in i ugnen i cirka 20 minuter.

Anka

  1. Stek ankbröstfiléerna tills de fått en jämn stekyta och skinnsidan är knaprig (3-4 minuter per sida).
  2. Lägg sedan i vitlöksklyftorna, 3 grovhackade selleristjälkar och några rejäla kvistar rosmarin.
  3. Salta (ca 1 tsk) och peppra och fortsätt steka i ugnen, under morötterna, i ca 10 minuter.
  4. Ta sedan ut ankan och låt filéerna vila i aluminiumfolie tills morötterna är klara.
  5. Tillsätt nu vin och honung i pannan och låt reducera någon minut, red sedan till en sås med 2 msk maizena, blandat med 4 msk vatten.
  6. Lägg upp med såsen underst, morötterna ovanpå och skivat ankbröst överst.
  7. Garnera med timjanskvistar och en nypa havssalt.