Älgfärsbiffar i lingonsås med potatis- och tomatrost, serveras med saltgurka

Älgfärsbiffar i lingonsås med potatis- och tomatrost, serveras med saltgurka
Foto: TV4

Älgfärsbiffar i lingonsås med potatis- och tomatrost, serveras med saltgurka

Av: Jessica Nylund

Från: Halv åtta hos mig

25 ingredienser

Till varmrätten hämtas ingredienser från vår svenska flora och fauna.Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Dryck: Kaiken Cabernet Sauvignon (2007 Argentina)

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Älgfärsbiffar

  • 500 g älgfärs
  • 3 msk ströbröd
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1,5 tsk salt
  • 3 krm vitpeppar
  • 1 rödlök, finhackad
  • 3 msk färsk timjan, finhackad
  • 3 msk stark senap
  • smör, till stekning

Lingonsås

  • 3 dl vispgrädde
  • 2 köttbuljongtärningar
  • 0,75 dl vatten
  • 3 msk rårörda lingon
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Ugnsbakad potatis och körsbärstomater

  • 250 g gula körsbärstomater, halveras
  • 250 g röda körsbärstomater, halveras
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk havssalt
  • 1,5 kg småpotatis, skalas
  • 1 dl färsk timjan, hackad
  • 1 msk salt
  • 1 tsk svartpeppar, grovmalen
  • 4 hela saltgurkor, halveras på längden

Gör så här

  1. Rostade tomater & potatis: Sätt ugnen på 100 grader. Blanda tomaterna med 1 msk olivolja, placera ut dem i långpanna.
  2. Strö över salt och ställ in långpannan i ugnen i ca 4 timmar. Ta ut tomaterna ur ugnen när potatisen ska tillagas.
  3. Höj ugnsvärmen till 200 grader. Blanda potatisen med 1 msk olivolja och lägg den i långpanna. Strö över salt och ställ in långpannan i ugnen. Ta ut potatisen ur ugnen efter 20 minuter och strö över timjan. Ställ in i ugnen igen 10 minuter.
  4. Blanda försiktigt ned tomaterna och smaka av med salt och peppar.
  5. Älgfärsbiffar: Blanda ströbröd och mjölk i en bunke. Låt svälla i 5 min. Blanda färsen med ägg, salt, peppar, rödlök, timjan och senap. Tillsätt mjölkblandningen och arbeta till en slät färs. Forma färsen till biffar. Bryn biffarna i smör 3-5 min på varje sida. Tag upp biffarna ur pannan och slå bort överblivet fett.
  6. Lingonsås: Häll grädde, buljongtärning och vatten i pannan där biffarna stektes. Koka upp och tillsätt lingonen. Smaka av med salt och vitpeppar.
  7. Servera biff, sås och potatis med saltgurka.