Älgfärsbiffar i lingonsås med potatis- och tomatrost, serveras med saltgurka

Älgfärsbiffar i lingonsås med potatis- och tomatrost, serveras med saltgurka
Foto: TV4

Till varmrätten hämtas ingredienser från vår svenska flora och fauna.Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Dryck: Kaiken Cabernet Sauvignon (2007 Argentina)

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

1 oktober 2009
4

Du behöver

Älgfärsbiffar

  • 500 g älgfärs
  • 3 msk ströbröd
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 st ägg
  • 1,5 tsk salt
  • 3 krm vitpeppar
  • 1 st finhackad rödlök
  • 3 msk finhackad färsk timjan
  • 3 msk stark senap
  • smör till stekning

Lingonsås

  • 3 dl vispgrädde
  • 2 st köttbuljongtärningar
  • 0,75 dl vatten
  • 3 msk rårörda lingon
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Ugnsbakad potatis och körsbärstomater

  • 250 g gula körsbärstomater, halveras
  • 250 g röda körsbärstomater, halveras
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk havssalt
  • 1,5 kg småpotatis, skalas
  • 1 dl färsk, hackad timjan
  • 1 msk salt
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar
  • 4 st hela saltgurkor, halveras på längden.

Gör så här

  1. Rostade tomater & potatis: Sätt ugnen på 100 grader. Blanda tomaterna med 1 msk olivolja, placera ut dem i långpanna. Strö över salt och ställ in långpannan i ugnen i ca 4 timmar. Ta ut tomaterna ur ugnen när potatisen ska tillagas. Höj ugnsvärmen till 200 grader. Blanda potatisen med 1 msk olivolja och lägg den i långpanna. Strö över salt och ställ in långpannan i ugnen. Ta ut potatisen ur ugnen efter 20 minuter och strö över timjan. Ställ in i ugnen igen 10 minuter. Blanda försiktigt ned tomaterna och smaka av med salt och peppar.
  2. Älgfärsbiffar: Blanda ströbröd och mjölk i en bunke. Låt svälla i 5 min. Blanda färsen med ägg, salt, peppar, rödlök, timjan och senap. Tillsätt mjölkblandningen och arbeta till en slät färs. Forma färsen till biffar. Bryn biffarna i smör 3-5 min på varje sida. Tag upp biffarna ur pannan och slå bort överblivet fett.
  3. Lingonsås: Häll grädde, buljongtärning och vatten i pannan där biffarna stektes. Koka upp och tillsätt lingonen. Smaka av med salt och vitpeppar.
  4. Servera biff, sås och potatis med saltgurka.
Visa mer
Kommentera receptet
Vårkampanj

Fler goda recept