Skogskryddad hjortfilé

Skogskryddad hjortfilé
Foto: Tv4
Från Mitt kök

Skogskryddad hjortfilé med dillstuvade grönsaker och picklade steklökar.

Tips
Lägg lökarna i ljummet vatten i 10 minuter så blir dem lättare att skala

Se fler recept från

Mitt kök


29 november 2011
Visa mer

Du behöver

  • 800 g Hjortytterfilé
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 huvud romanesko/blomkål
  • 2 st morötter
  • 400 g potatis
  • 1 st gul lök
  • 30 g smör
  • 2 msk mjöl
  • 5 dl mjölk, varm
  • 1 krm muskotnöt
  • 1 knippe hackad dill
  • 8 st röda steklökar
  • 1 dl ättika
  • 2 dl socker
  • 4 dl vatten
  • 1 msk Svarta senapsfrön
  • salt
  • smör till stekning

Kryddmix

  • 2 msk mald svartpeppar
  • 1 msk malda enbär
  • 2 msk timjan
  • 1 msk brunfarin
  • 0,5 msk mald kummin
  • 2 st malda lagerblad

Gör så här

  1. Koka potatisen i saltat vatten.
  2. Skala steklökarna och dela sedan på längden.
  3. Koka lökarna i vattnet tillsammans med senapsfröna i 10 minuter.
  4. Dra sedan av från värmen och vispa ner socker och ättika, låt stå och dra tills servering.
  5. Hacka lök och svetta med smöret. .
  6. Tillsätt mjöl och sedan den varma mjölken. Låt allt koka ihop så mjölken tjocknar och bildar en stuvning.
  7. Smaka av med salt och muskotnöt.
  8. Häll av potatisen och dela ner i mindre bitar.
  9. Skala och slanta ner morötterna i 4 mm tjocka skivor, dela ner romaneskon i mindre buketter.
  10. Koka upp 2 liter väl saltat vatten och koka grönsakerna i 3 minuter.
  11. Häll sedan av och blanda ner i stuvningen med potatisen och den hackade dillen.
  12. Blanda ihop dem malda kryddorna till kryddmixen och förvara i en lufttät burk.
  13. Putsa och stycka ner hjortfilén i portionsbitar.
  14. Salta och krydda väl med kryddmixen.
  15. Hetta upp en stekpanna och stek hjorten med smör och en klyfta krossad vitlök tills filén har fin färg på alla sidor.
  16. Lyft sedan bort köttet från stekpannan och låt det vila på skärbrädan i 5 minuter innan servering.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept