Helgrillad kyckling med polenta och salsa

Helgrillad kyckling med polenta och salsa
Foto: TV4
Från Mitt kök

Helgrillad kyckling med citron och svartpeppar. Serveras med krämig polenta och tomatsalsa.

Se fler recept från

Mitt kök


29 november 2011
Visa mer

Du behöver

Kyckling

  • 1 hel kyckling
  • 125 g smör
  • 2 msk citronskal, rivet
  • 2 msk timjan, hackad
  • 2 st vitlöksklyftor, rivna
  • 2 krm chili, torkad
  • 3 krm svartpeppar

Polenta

  • 4 dl polentamjöl
  • 7-9 dl kycklingbuljong
  • 1 dl parmesan, riven

Tomatsalsa

  • 4 st tomater
  • 1 st rödlök, hackad
  • 1 msk dijonsenap
  • 0,5 dl persilja, hackad
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk balsamicovinäger
  • 2 st citroner, saft
  • salt

Gör så här

  1. Kyckling
    Värm ugnen till 175 grader.
  2. Blanda 100g smör, citronskal, timjan, vitlök, chili och svarta i en bunke.
  3. Fördela smöret runt om och i kycklingen, man kan även trycka försiktigt in smör mellan bröstfilén och skinnet med hjälp av handen.
  4. Baka kycklingen i ugnen på 175 grader i cirka 20 minuter, sänk sedan ugnen till 140 grader och baka i ytterligare 30-40 minuter.
  5. Ta ut ur ugnen och låt kycklingen vila i 20 minuter innan servering.
  6. Polenta
    Koka upp kycklingbuljongen i en kastrull.
  7. Tillsätt polentamjöl och låt koka på svag värme under omrörning i cirka 8 minuter.
  8. Tillsätt sedan ost och smör och smaka av med salt.
  9. Tomatsalsa
    Skär tomater i kuber och blanda med persilja, senap, olivolja, balsamicovinäger, rödlök och citronjuice.
  10. Skär ur kycklingen ifrån bröstbenet och neråt.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept