Ugnsbakad lax

4

Du behöver

  • 400 g lax (utan skinn/ben)
  • 400 g torsk (utan skinn/ben)
  • 200 g räkor med skal
  • 400 g smör
  • 1 knippe färsklök
  • 1 knippe rädisor
  • 100 g skalade bondbönor (utan skida med ytterskalet kvar)
  • 500 g färskpotatis
  • 400 g morot
  • 3-4 dl grönsaksbuljong
  • 4 kvistar färsktimjan

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 140 grader.
  2. Tvätta och skär ner färskpotatisen i centimeterstora skivor.
  3. Skala och skär ner morötterna i samma storlek.
  4. Koka upp buljongen med timjan och smaka av med salt.
  5. Lägg ner de skivade grönsakerna och koka tills dem är mjuka rakt igenom.
  6. Häll sedan av buljongen men spara buljongen.
  7. Mosa potatisen och morötterna, tillsätt 1-2 dl buljong tills moset får en önskad konsistens - den kan vara slät eller med bitar, upp till er!
  8. Smaka av med salt och peppar.
  9. Koka upp 2 liter rikligt saltat vatten.
  10. Smöra en ugnsform.
  11. Dela färsklöken på mitten och lägg i botten på ugnsformen.
  12. Skär fisken i 5 x 5 centimeters bitar.
  13. Skölj och dela rädisorna på mitten och sprid ut över fisken.
  14. Fördela 100 g smör över fisken och baka i ugnen i cirka 15-20 minuter.
  15. Lägg 300 g smör i en kastrull och bryn tills smöret blir gyllenbrunt.
  16. Rör smöret medan det bryns så det inte bränns vid.
  17. Salta det brynta smöret efter smak.
  18. Skala räkorna och koka bondbönorna i cirka 3 minuter.
  19. Kyl sedan ner i kallt vatten och plocka ut bönorna ur ytterskalet.
  20. Värm bondbönor i en kastrull med en tesked smör och en matsked av grönsaksbuljongen innan servering.
  21. Servera fisken direkt när den är klar med potatisstompen, bönorna och de skalade räkorna!
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept