Fiskgryta med räkor och aioli

Fiskgryta med räkor och aioli
Foto: TV4
Från Mitt kök

En enkel och jättegod fiskgryta med saffran, lax och räkor. Servera tillsammans med aioli.

Se fler recept från

Mitt kök


6 december 2011
Visa mer

Du behöver

Soppa

  • 1 kg räkor med skal
  • 600 g lax, skinnfri
  • 2 st citrongräs
  • 2 st stjälkar selleri
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 st grönchili
  • 2 st fänkål
  • 2 st morötter
  • 2 st gula lökar, hackade
  • 400 g potatis
  • 2 st tomater
  • 2 st lagerblad
  • 2 msk fiskfond
  • 2 l vatten
  • 1 g saffran
  • salt

Aioli

  • 1 st vitlöksklyfta, riven
  • 2 st äggulor
  • 2 dl matolja
  • 1 msk citronjuice
  • 2 krm salt

Gör så här

  1. Fisksoppa
    Skala räkorna och lägg skalet i en djup kastrull.
  2. Tillsätt hackad stjälkselleri, krossade tomater, krossad vitlök grönchili, 1 hackad fänkål, gul lök, krossat citrongräs och lagerblad.
  3. Sätt kastrullen på medelvärme och svetta allt i 5 minuter.
  4. Tillsätt sedan vatten och fiskfond och låt koka i 30 minuter.
  5. Skala och skär morot och potatis i 2 centimeterstora bitar.
  6. Skär fänkålen i tunna skivor och dela tomaterna i kuber.
  7. Sila fonden i en ny kastrull och tillsätt saffran och reducera i 30-40 minuter.
  8. Lägg ner grönsakerna och potatisen.
  9. Sjud tills grönsakerna är mjuka.
  10. Smaka av med salt.
  11. Skär laxen i kuber och lägg ner med räkorna i den varma grytan.
  12. Låt grytan sjuda i 10 minuter och servera sedan direkt.
  13. Aioli
    Vispa äggula, salt, vitlök och citron i en bunke.
  14. Vispa ner matolja med en smalstråle i bunken så oljan binder med ägget.
  15. Förvara i kylskåp.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept