Semifreddo med smak av kokos och daim

Semifreddo med smak av kokos och daim
Foto: TV4

Semifreddo med smak av kokos och daim

Av: Jessica - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

12 ingredienser

Semifreddo med smak av kokos och daim, serveras med  chokladsås och marängtopp.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

Semifreddo

  • 2 ägg (stora)
  • 1 dl strösocker
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2-3 bitar daimchoklad
  • 2 dl riven kokos

Chokladsås

  • 1 dl vatten (eller grädde)
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl kakao

Övrigt

  • choklad, riven
  • riven kokos
  • maräng

Gör så här

Semifreddo

  1. Knäck äggen och dela gulorna från vitorna.
  2. Lägg gulorna i en bunke och vitorna i en annan.
  3. Häll i socker och vaniljsocker i bunken med äggulorna.
  4. Vispa äggvitan till ett hårt skum som bildar fasta toppar.
  5. Det ska gå att vända bunken upp och ned utan att något rinner ur bunken.
  6. Vispa ihop äggulorna och sockret tills blandningen blir ljust gul. Vispa sist grädden fluffig.
  7. Hacka och krossa daimen och hacka kokosen.
  8. Blanda försiktigt ner grädden, äggvitorna och den krossade daimen och kokosen i bunken med äggulorna, rör om till en jämn smet.
  9. Häll smeten i formar (cocktailglas eller något liknande) och ställ in i frysen minst 3 timmar, ta fram 30 min innan servering.
  10. Man kan göra semifreddon i en större form. Häll då smeten i formen, lägg på plastfolie så att det ligger tät med smeten.
  11. Även den ska frysas 3 timmar och tas fram 30 min innan servering. Häll då upp och ner på den på t.ex. ett tårt- fat och dekorera på samma sätt.

Chokladsås

  1. Blanda samman alla ingredienser till såsen i en kastrull.
  2. Låt koka ca 5 minuter tills den tjocknat.
  3. Servera såsen ljummen till semifreddon. Ta ut dessertskålarna från frysen 30 min innan servering.
  4. Dekorera med maränger, riven choklad och strö över lite kokos. Ringla karamellsås uppe på.

 Vintips från Jessica
Chateau Menota, Frankrike