Engelsk kräm med praliné

Engelsk kräm med praliné
Foto: Tv4

Klassisk fransk dessert med en touch av Norrland. Serveras med rårörda polarhallon (åkerbär).

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig


26 januari 2012
Visa mer
4

Du behöver

Engelsk kräm

  • 4 st äggulor
  • 5 dl grädde (40% fett)
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 st vaniljstång
  • 1-2 tsk konjak

Praliné

  • 100 g hasselnötter, skalade och hackade
  • 100 g sötmandel, skalade och hackade
  • 1 dl socker
  • Ett par matskedar vatten

Rårörda polarhallon

  • 200 g åkerbär
  • strösocker

Gör så här

  1. Engelsk kräm
    Rör ihop äggulor och socker. Värm grädden tillsammans med vaniljstången till 60-65 grader.
  2. Rör långsamt och försiktigt ned grädden i äggulorna/sockret.
  3. Sila genom en buljongsil och ta bort luftbubblor.
  4. Slå upp i låga formar och tillaga i vattenbad med kokande vatten. Temperaturen på vattnet ska vara 150 grader.
  5. Efter cirka 30 minuter är krämen färdig.
  6. Den ska vara fast, men lite dallrig.
  7. Låt svalna i kylskåp.
  8. Precis innan servering, strö på praliné enligt receptet nedan.
  9. Praliné
    Värm ugnen till 200 grader.
  10. Rosta mandlarna och hasselnötterna i ugnen tills de fått en lätt rostad ton.
  11. Koka socker och vatten tills lösningen får en brun ton.
  12. Koka inte för länge, då kommer det smaka bränt.
  13. Tag sockerlösningen åt sidan och häll ner nötterna.
  14. Ställ tillbaka på plattan och rör om några gånger.
  15. Massan stelnar fort, så det gäller att vara snabb.
  16. Kleta ut nötmassan på ett bakplåtspapper och låt svalna.
  17. När den svalnat, dela i bitar och kör i hushållsmixer tills du får ett strössel.
  18. Sila av stora bitar om du önskar.
  19. Polarhallon
    Rör ihop åkerbär och lite socker (mängd efter eget tycke) under svag värme.
  20. Smaka av så du är nöjd med smaken.
  21. Är det för sött, tillsätt mer bär – för surt, tillsätt mer socker.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept