Tonfisk som Pastrami, nudelsallad och Teriyakisås

4

Du behöver

  • 350 g färsk tonfisk
  • grovmalen svartpeppar
  • grovsalt
  • olivolja att steka i
  • 1 pkt äggnudlar
  • 3 msk sweetchilisås
  • 1 kruka koriander
  • 2 st sticklökar
  • 1 bit rättika
  • 1 st lime
  • 2 dl soya
  • 2 msk risvinäger
  • 1 dl socker

Gör så här

  1. TONFISK:
  2. Rulla biten tonfisk i salt och svartpeppar.
  3. Stek den i olivolja runt om alla ytor.
  4. Lägg den sedan på en plåt och baka i ugn på 100 grader i ca 30 min.
  5. När den är klar, låt den svalna och skär sedan upp den i lagom tjocka skivor. Den kommer ha en fin klarröd kärna vilket är ett tecken på framgång i köket.
  6. NUDELSALLAD:
  7. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull. Lägg försiktigt i nudlarna och dra av kastrullen från värmen. Detta kan vara smart då det blir lättare att kontrollera nudlarna när de är klara. Viktigt när man gör en kall sallad på nudlar är att de fortfarande är al dente, som italienarna kallar tuggmotstånd.
  8. Skala rättikan och strimla den tunt, lägg i vatten. Skiva sticklöken och hacka koriandern.
  9. När nudlarna är färdiga och avspolade med kallt vatten blandar man ner rättika, sticklök och koriander. På med sweetchili och pressad lime. Smaka av med salt.
  10. TERIYAKISÅS:
  11. Häll i risvinäger, soya och socker i en kastrull.
  12. Koka upp försiktigt och låt såsen sedan försiktigt reducera ihop tills den smakar lagom av sälta, sötma och syra. När den är klar och man är nöjd med smaken får den svalna. Den kommer då att tjockna lite vilket bara är trevligt. Det härliga med denna sås är att man kan smaksätta den med vad man vill - ingefära, apelsin, vitlök eller sesamfrön…
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept