Stekt marulk med vaniljtomat och sotad fänkål

4

Du behöver

  • 800 g marulk
  • 2 st fänkål, stora
  • 2 msk fänkålsfrön
  • 3 msk farinsocker
  • 3 st tomater
  • 4 st plommon
  • 1 st vaniljstång
  • 4 msk balsamicovinäger
  • 0,5 st röd chili
  • 1 nypa socker

Gör så här

  1. Det bästa är att börja med fänkålen: Sätt på en kastrull med lättsaltat vatten. Skär fänkålen i 1,5 cm tjocka skivor. Sedan ska den förvällas i det saltade vattnet. Jag skulle tippa på att det tar ca 5 minuter. Det viktiga är att det finns tuggmotstånd kvar, känn dig fram med en potatissticka eller en kniv. OBS: skär för guds skull inte bort roten på fänkålen, den håller nämligen ihop hela grönsaken. När fänkålen har förvällts, är det bara att lägga upp den på en tallrik och låta den svalna.
  2. Nu ska fänkålen paneras med fänkålsfröna och farinsockret. Börja med att stöta fänkålsfröna i en mortel. När det är gjort blandar du upp farinsockret tillsammans med de stötta fänkålsfröna. Sen är det bara att panera snittytan på fänkålen med fänkålsfröna och farinsockret. Stek sedan fänkålen i en torr panna tills de har fått en sotad yta. Sen kan du bara värma på fänkålen när du ställer in marulken i ugnen.
  3. Nu är det dags för vaniljtomat-momentet. Börja med att kärna ur chilin och hacka den fint. Snitta även vaniljstången och skrapa ur innehållet. Fräs sedan chilin ihop med vaniljskrapet och lite olja. Låt det svettas ett tag. Sen är det bara att skära ner tomaterna i lagom stora bitar, samt att kärna ur plommonen och skära ner dem också. Tillsätt sedan balsamicovinägern. Låt allt koka ihop till en chutney-liknande konsistens. Smaka till sist av med salt och peppar samt en nypa socker... mmmmm...
  4. Då är det bara en detalj kvar: Marulken. Vi bad fiskhandlaren att skära ut filéerna, vilket är bra för då kan man ju steka filéerna hela och sedan skära upp dem. Sätt ugnen på 180 grader. Ta sedan bort den lilla hinnan som sitter på marulken. När det är gjort så behöver du bara steka den i lite smör, så att den får en fin och jämn yta. Sen lägger du den på en plåt och stoppar in den i ugnen. Glöm nu inte att värma på fänkålen också - den får också plats på plåten. Låt nu detta stå i ugnen i ca 5 minuter, sedan är det klart.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept