Små hallonplättar med grillad frukt, grädde och ingefärssirap

4

Du behöver

grillad frukt:

  • 2 st päron
  • 2 st äpplen
  • 0,5 st ananas
  • Sockerlag:
  • 2 dl socker
  • 2 dl vatten

Plättsmet:

  • 0,5 dl socker
  • 2 msk färsk ingefära
  • 2 dl hallon
  • 1 dl sockerdricka
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 st ägg
  • 6 dl mjölk

Gör så här

  1. Skär upp frukten i halvtjocka skivor så de blir lätta att steka.
  2. Koka en sockerlag. Lika delar socker och vatten, ett uppkok, stoppa i den färska ingefäran och låt svalna.
  3. Slå ingefärssockerlagen över frukten. Låt frukten få ta smak av lagen i någon timme.
  4. Gör plättsmeten. Blanda ägg och mjölk. Sikta i mjölet så att det inte klumpar sig. Det är inte så jättenoga, vispa på bara. Låt stå i kylen en halvtimme.
  5. Mixa hallonen, 1/2-1 dl socker och 1/2 dl sockerdricka till en jämn söt sörja.
  6. Blanda ner hallonsörjan och resten av sockerdrickan i plättsmeten. Låt stå en halvtimme till innan ni börjar steka. Grädda massor med fina plättar!
  7. Stek frukten. När frukten är stekt kan du hälla i sockerlagen som smakar ingefära i stekpannan och koka ner den till en sirapsliknande konsistens. Jättegott till plättarna och vispad grädde.
  8. Obs! När man tillsätter smaker i smeten, typ hallon, får man vara lite flexibel med mjöl och vätskan för att få den rätta smetkonsistensen. Provgrädda gärna!
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept