Sallad med friterad potatis

4

Du behöver

  • 3 st bakpotatisar
  • 0,5 liter matolja
  • 4 st ansjovisfiléer
  • 1 burk crème fraiche
  • 2 st schalottenlökar
  • 1 msk citronsaft
  • 1 st rödlök
  • 2 st tomater
  • 1 st romansalladshuvud

Gör så här

  1. Ansjovisdressing:
  2. Skala och skiva schalottenlöken tunt. Hacka ner ansjovisen. Blanda med crème fraichen i en passande bunke.
  3. Pressa i citron. Salta och peppra och ha möjligtvis i lite socker. Enkelt och gott. Ställ i kylen. Vill du ha dressingen lite lösare kan du tillsätta lite av det goda anjovisspadet.
  4. Friterad potatis:
  5. Häll upp matoljan i en kastrull och hetta upp på spisplattan.
  6. Skölj bakpotatisen. Skär ner den i 1x1 cm stora kuber. Lägg kuberna på papper så att de inte är blöta när de ska hälsa på i den varma oljan.
  7. Stoppa i en potatisbit i oljan för att kolla om den är tillräckligt varm. Det är den när det börjar spraka och bubbla runt potatisen. Fritera i två omgångar, lägg potatisen på papper så att oljan kan rinna av. Salta.
  8. Tips! När du har friterat färdigt, ställ oljan åt sidan och låt den svalna. Sila sen bara upp oljan i en flaska/behållare. Då kan du ta fram oljan nästa gång du ska fritera…
  9. Blanda salladen:
  10. Skölj romansalladen och tomaterna. Skär upp tomaterna i bitar eller klyftor. Dela rödlöken och skiva den tunt. Riv salladen i lagom stora bitar.
  11. Blanda nu alltihop med fart och kraft i en stor skål. Blanda runt dressingen. Ha till sist i den friterade potatisen. Servera direkt så att inte potatisen mjuknar. Om du vill kan du hyvla över lite parmesan, det är gott.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept