Saffransmarinerat lamm med cous cous-sallad och ajvar relish

4

Du behöver

  • Lamm:
  • 4 st lammytterfiléer
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 0,5 dl matolja
  • svartpeppar

Cous cous-sallad:

  • 1 msk matolja
  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 st kanelstång
  • 1 tsk kardemumma, malen
  • 4 dl köttbuljong
  • 2 st vårlökar
  • 1 st plommontomat
  • 0,25 st gurka
  • 4 dl cous cous
  • 1 msk smör
  • salt och svartpeppar
  • 2 st Merguez (lammkorv)
  • Ajvar Relish:
  • 2 st röda paprikor
  • 1 st aubergine
  • 0,5 st röd chili
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk ättika
  • 2 msk socker
  • 2 msk solrosolja
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Lamm:
  2. Börja med att putsa lammet (ta bort senor och dylikt). Lägg lammet i en bunke och marinera det med matolja och två krossade vitlöksklyftor, nymald svartpeppar och en påse saffran. Blanda runt allt ordentligt i bunken. Låt lammet marineras i minst en timma.
  3. Cous cous-sallad:
  4. Nu är det dags att göra buljongen till cous cousen. Skala gullöken och vitlöken. Hacka dessa lite grovt och fräs dem i en kastrull på medelvärme tillsammans med lite olja. När löken har fått svettas ett tag så tillsätter du kanelstången, en påse saffran samt en tesked malen kardemumma. Låt det hela få svettas ett tag till. Slå på köttbuljongen och låt det koka ihop i ca 10-20 minuter. Smaka av buljongen med salt och peppar.
  5. Nästa steg är att skära ner grönsakerna till cous-cous salladen. Kärna ur tomaterna och behåll tomatköttet. Skär ner tomatköttet och sticklöken i lagom stora bitar. När det gäller gurkan så ska den också kärnas ur och skäras ner. Lägg alla grönsakerna i en skål.
  6. Häll upp cous cousen i en skål. När buljongen har kokat färdigt, sila den då över cous cousen. Här är det viktigt att ta en ballongvisp och röra runt i cous-cousen (rör i ca 5 minuter), detta bara för att inte cous-cousen ska bli klumpig. Tillsätt sedan en klick smör, rör runt och täck skålen med plastfilm och låt det stå och dra i ca 5 minuter.
  7. Häll ut cous cousen på en plåt. Detta bara för att den ska kallna och inte bli överkokt. Vill du ha cous-cousen varm så går det naturligtvis bra, då är det bara att strunta i hela plåthistorien.
  8. När cous cousen är klar så tillsätter vi de hackade grönsakerna och smakar av det hela med salt och peppar. Sen är det bara korven som ska stekas och blandas i. Detta kan vara smart att göra medan lammet står i ugnen.
  9. Att steka/grilla lammet: Börja med att sätta ugnen på 180 grader. Har du en grillpanna så tycker vi att du ska grilla lammet. Det blir lite godare. Se till att pannan är riktigt het när ni lägger i lammet. Grilla lammet på båda sidor och glöm inte salta och peppra. När lammet har fått fin färg från grill/stekpanna ska det ugnsbakas i ca 6-7 minuter. När lammet känns klart så ta ut det och täck med lite ugnsfolie i ca 5 min, detta bara för att lammet ska bli lite saftigare och få en mycket trevligare färg. Stek merguezkorvarna medan lammet ungsbakas. Skär korvarna i bitar och blanda ner dem i cous cous-salladen.
  10. Ajvar Relish:
  11. Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Skär sedan ner paprikan, auberginen, chilin och vitlöken. Lägg dessa på en plåt och kör in i ugnen i ungefär 15 minuter eller tills de har fått fin färg.
  12. Mixa de rostade grönsakerna med solrosolja, ättika och socker. Smaka av med salt och peppar.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept