Risotto med kantarell, shiitakesvamp, tomatsyrup och grillade grönsaker

4

Du behöver

  • Risotto:
  • 2 dl avorioris
  • 50 g kantareller
  • 50 g shiitakesvamp
  • 2 st schalottenlökar
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 näve sockerärter
  • 2 dl nötter, blandade
  • 3 dl grönsaksbuljong, färdig (tärning eller flytande)
  • 1 dl vitt vin
  • smör
  • 30 g parmesanost
  • grillade grönsaker:
  • 0,5 grön zucchini
  • 0,5 gul zucchini
  • 0,5 st citron, saften
  • olivolja
  • 0,5 st aubergine
  • ketchup:
  • 6 st tomater
  • 0,6 dl balsamicovinäger
  • 0,5 dl vatten
  • 1 dl sirap

Gör så här

  1. Grillade grönsaker:
  2. Skär upp zucchinin och auberginen i lagom tjocka skivor. Lägg dessa sedan i en bunke. Häll på lite olivolja och citronsaften, salta och peppra. Blanda runt alltihop ordentligt.
  3. När grönsakerna marinerats ca en timme ska de stekas eller grillas.
  4. Stek/grilla grönsakerna på båda sidor tills de har fått fin färg. Om de behöver saltas eller peppras, gör så.
  5. Tomatsyrup/ketchup:
  6. Börja med att skära ner tomaterna i ganska stora bitar. Släng dessa i en kastrull. Häll på balsamicovinäger, vatten och sirap. Låt detta koka ihop i ca 20-30 min.
  7. Mixa sedan tomatblandningen slät i en matberedare. Smaka av med salt och peppar, eventuellt lite mer sirap. Låt svalna.
  8. Risotto:
  9. Börja med att göra i ordning buljongen som du sen ska koka avorioriset i. Skala schalottenlöken och vitlöken. Hacka ned dessa två ganska grovt. Låt lökarna svettas på låg värme, de ska inte få någon färg.
  10. När ni har svettat färdigt löken så häll på 1 dl vitt vin. Låt detta koka ihop i ca 5 minuter.
  11. Nu är det dags att hälla i den färdiga, köpta buljongen. Låt detta koka ihop i ca 10 minuter.
  12. När buljongen smakar gott ska riset kokas. Häll upp riset i en kastrull. Ös på lite av buljongen, rör om hela tiden med en trägaffel. Allteftersom vätskan försvinner häller du på mer buljong. Det tar ca 15-20 minuter för riset att bli klart. Du kan smaka på riset allt eftersom och känna efter när det är klart. Ställ sen riset åt sidan med lock i ca fem minuter.
  13. Putsa och stek kantarellerna och shiitakesvampen i lite smör så att de får en fin färg.
  14. Rensa sockerärterna och strimla ner dessa i små ”stavar”.
  15. Vi ville ha någonting knaprigt i risotton, så vi rostade lite nötter. Dessa kan man ha vid sidan om. Ta en stekpanna och häll i nötterna, låt dessa rostas på ganska hög värme tillsammans med lite fingersalt. Håll pannan i rörelse hela tiden för att inte bränna nötterna.
  16. Blanda ihop risotton: Ta en ny kastrull och häll över det färdigkokta riset i den. Sätt plattan på medelvärme. Slå på 1 dl vitt vin, 30 g riven parmesanost och en stor klick smör. Rör hela tiden så att risotton blir varm.
  17. Vänd ner alla godsaker som kantarellerna, shiitakesvampen och sockerärterna. Smaka av med salt och peppar. Ha gärna i lite mer parmesanost om du gillar det.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept