Långsam lax med coleslaw och rödbetor

4

Du behöver

  • 800 g laxfilé i bit
  • 3 msk salt
  • 3 msk socker
  • 1 st lime, saften
  • 12 st rödbetor
  • 2 msk sesamfrön
  • 1 ask ruccola
  • olivolja att fräsa i
  • 1 msk balsamicovinäger
  • 1 msk honung
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 tsk wasabi
  • 2,5 dl matlagningsyoghurt
  • 0,5 msk socker
  • 0,25 st vitkålshuvud
  • 2 msk salt
  • 2 st morötter
  • 1 st äpple

Gör så här

  1. Laxen:
  2. Sätt ugnen på 60 grader. Börja sedan med att grava laxen. Blanda då socker och salt i en skål. Gnid därefter in "köttsidan" på laxen med blandningen. Pressa därefter på limen. Låt laxen stå i en timme. Tips! Låt den stå ute i rumstemperatur, då smälter nämligen sockret och saltet snabbare.
  3. När laxen är färdiggravad, så är det bara att skära upp den i 4 bitar. Stek skinnsidan på hög värme, nästan tills skinnet blir svart. Lägg därefter laxbitarna på en ugnsplåt, med skinnsidan neråt. Baka i ugn på 60 grader i ca 30 minuter. OBS! Laxen ska alltså bara stekas på ena sidan. Då är den klar.
  4. Ljummen rödbetssallad :
  5. Jättegod sallad som man kan äta som den är till lunch. Smula bara ner lite fetaost eller fårost...
  6. Börja med att sätta på en kastrull med lättsaltat vatten. Skär av blästen på rödbetorna. Men koka dem med skal på (annars tappar de färgen). Känn med potatissticka när de är klara. Skala dem när de är ljumna, då hoppar de rätt ut ur skinnen.
  7. Hacka därefter vitlöken, fräs den tillsammans med lite olivolja på medelvärme. Tillsätt sedan rödbetorna, sesamfröna, balsamicovinägern och honungen. Låt det hela bli lite ljummet, smaka av med salt och peppar. Vänd till sist ner ruccolan när det är dags att äta...
  8. Coleslaw:
  9. Vi valde att göra en lite smalare variant än den som är majonnäsbaserad. Vi valde att göra grunden på yoghurt och så smaksatte vi den med Wasabi (japansk pepparrot)...
  10. Börja med att skära ner vitkålen i strimlor. Denna ska vi nu salta ur. Lägg vitkålen i en skål och tillsätt 2 msk salt, rör runt ordentligt. Anledningen till detta är att vi vill få ut så mycket vätska som möjligt ur vitkålen. När den har fått stå och dra sig i en timme så kan ni hälla upp vitkålen i ett durkslag och skölja under kallt vatten ett tag (tills den har lagom med sälta, smaka dig fram).
  11. Nu är det dags att göra wasabiyoghurten. Häll matlagningsyoghurten i en skål. Tillsätt wasabi (börja med en tesked och öka mängden efter hand, eftersom den är ganska stark) och socker. Smaka till sist av med salt och peppar (försiktigt med saltet eftersom vi ska ha i den ursaltade vitkålen också). Yoghurten ska vara ganska stark, det blir gott ihop med de söta rödbetorna.
  12. Till sist skalar du morötterna och äpplet. Riv dessa grovt på ett rivjärn. Blanda sedan i äpplen, morötter och vitkål i wasabiyoghurten. Den kan behöva smakas av igen på slutet med salt och peppar...
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept