Kyckling med lasagne och citrongrönsaker samt rostad vitlökssås

4

Du behöver

  • Kyckling:
  • 4 st kycklingbröst med skinn
  • Schezuanpeppar
  • salt och svartpeppar

LASAGNE:

  • 600 g lasagne, helst färsk
  • 1 st zucchini
  • 1 st aubergine
  • 2 st tomater
  • 1 st röd paprika
  • citronsaft och skal
  • gula russin
  • 100 g parmesanost, riven eller hyvlad
  • olivolja att steka i
  • salt och peppar
  • 4 dl grädde

Rostad vitlökssås:

  • 4 st vitlöksklyftor, oskalade
  • 0,5 st gul lök
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 2 dl kycklingbuljong
  • 1 dl standardmjölk
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Kyckling:
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Krossa schezuanpeppar i en mortel.
  4. Salta och peppra kycklingen. Panera den därefter på skinnsidan i schezuanpeppar så bra du kan.
  5. Stek kycklingbrösten med skinnsidan neråt först. Vänd sedan brösten när skinnet fått en fin färg.
  6. Sätt in kycklingen i ugnen. På tvåhundra grader tar det ungefär 10 minuter. Sen är det bara att ta ut brösten och låta dem vila under folie i ca 5 minuter.
  7. Observera att alla ugnar fungerar olika. Du har säkert stekt kyckling i ugn förut, så använd det gradantal som funkar bäst i din ugn.
  8. Lasagne:
  9. Börja med att skära zucchini, aubergine och paprika i små kuber. Släng dessa i en panna med lite olja. Låt det hela fräsa ett tag under omrörning. När grönsakerna börjar få färg tar du bort kastrullen från plattan. Pressa över citron och riv i lite skal. Skär ner tomaterna i kuber. Blanda ner russinen och tomaterna i kastrullen. Smaka av med salt och peppar. Häll av grönsakerna i en sil och låt vätskan rinna av i en bunke. Den här goda vätskan använder du till lasagnen tillsammans med grädden.
  10. Ta en ugnsform och varva på följande vis: lasagneplattor, grönsaker, parmesanost, grönsaksvätska och grädde. Fortsätt med denna ritual tills ingredienserna tar slut, alternativt tills ugnsformen blir full. Strö över lite parmesan och häll resten av grädden över lasagnen.
  11. Grädda i ugnen på 180 grader i ungefär 10 minuter. Om du känner dig missnöjd med färgen på lasagnen drar du på övervärme så osten får sig en riktig omgång.
  12. Rostad vitlökssås:
  13. Lägg vitlöksklyftorna på en plåt. Häll på lite olivolja och rosta i ugnen på 200 grader tills de har fått en fin färg.
  14. Skala och hacka den gula löken.
  15. Fräs den gula löken i lite smör på medelvärme. Löken ska inte få färg.
  16. När löken har svettats ett tag häller du på det vita vinet. Låt detta reducera ihop ett tag. (Reducera är ett finare ord för koka ihop.)
  17. När vitlöken är färdigrostad åker den med hög hastighet ner i såsgrunden (=löken och vinet).
  18. Häll på kycklingbuljongen och låt allt koka ihop. Tillsätt mjölken, koka lite igen så att alla göttiga ingredienser får lära känna varandra.
  19. Mixa såsen.
  20. Ta en sil och sila av såsen så att du blir av med alla "bitar".
  21. Smaka till sist av såsen med salt och peppar.
  22. Mixa såsen precis innan du serverar den, så får du ett effektfullt skum som ser coolt ut när såsen landar på tallriken. Detta kan komma att imponera på dina gäster.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept