Jasminbrulée med sallad på päron, äpple, mynta och rostade mandlar

4

Du behöver

BRULÉEN:

  • 1 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 1 st vaniljstång
  • 3 msk jasminte
  • 100 g socker
  • 6 st äggulor

SALLADEN:

  • 2 st äpplen, fasta och syrliga
  • 2 st päron
  • mynta, efter smak
  • 1 dl sockerlag
  • 2 dl mandlar
  • 3 msk råsocker

Gör så här

  1. BRULÉEN:
  2. Koka upp mjölk, grädde och vanilj. Häll upp teet i en tesil och låt den varma mjölken ta smak av jasminteet. Låt inte teet ligga i längre än 3 min, det kan då riskera att göra mjölkblandningen besk.
  3. Vispa ihop socker med äggulorna.
  4. Sila gräddmjölken och blanda ihop den med äggulorna och sockret. Blanda.
  5. Häll upp smeten i små ugnsformar. Ställ formarna i en plåt och fyll plåten med vatten upp till mitten på crème brulée-formarna.
  6. Grädda i ugnen. Det tar ca 30 min. Bli inte rädda om det tar lite längre tid, det kan variera från gång till gång. Vill ni ha en krämig brulée låter ni dem stå kortare tid i ugnen och vice versa.
  7. Ta ut dem ur ugnen och låt svalna.
  8. När ni ska servera era fina bruléer strör ni ett jämnt lager av råsocker över hela bruléen. Nu kan det bli spännande. Sätt ugnen på grill, 200 grader. Tänk på att era väl använda ugnar kan ha ojämn värme på just grill. Sätt in bruléerna högt upp i ugnen. Håll ett vakande öga, och när sockret smält och blivit lite brunt ska de ut och ätas.
  9. SALLADEN:
  10. Skär äpple och päron i vad ni tycker är lagom stora bitar.
  11. Blanda äpple, päron, sockerlag och mynta i en valfri skål.
  12. Lägg mandlarna i en varm stekpanna och strö på råsockret. Låt sockret smälta och bearbeta mandlarna. Var uppmärksam och rör med träslev hela tiden.
  13. Strö de kanderade mandlarna över salladen. Den här salladen är ett j*vligt gott tillbehör till bruléen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept