Fisksoppa med apelsin och hemgjord aioli

1h 50 min
4
1h 50 min
4

Du behöver

  • 1 gul lök
  • 0,5 rotselleri
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 fänkål
  • 3 msk tomatpuré
  • 400 g krossade tomater
  • 4 dl vitt vin
  • salt och peppar
  • 300 g lax
  • 300 g torskfilé
  • 8 green shell musslor
  • 0,5 apelsin, saften
  • 0,5 l räkbuljong (se recept nedan)

Räkbuljong

  • 300 g räkor med skal
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk tomatpuré
  • 4 dl vitt vin
  • vatten
  • olivolja, att steka i

Aioli

  • 1 äggula
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1,5 dl matolja

Gör så här

  1. Räkbuljong
    Börja med att skala räkorna. Spara skalet i en skål.
  2. Hacka löken och vitlöken. Fräs detta i lite olivolja i en kastrull.
  3. Tillsätt sedan tomatpurén och räkskalen. Låt bryna samtidigt som du stöter räkskalen med en träslev i cirka 5 minuter.
  4. När det hela börjar få färg, tillsätt tomatpurén. Låt fräsa cirka en minut till.
  5. Tillsätt det vita vinet och täck sedan skalen med vatten. Låt det koka upp och sjud sen i cirka 10 minuter. Lyft av kastrullen och låt det hela stå och dra sig i 10 minuter.
  6. Hacka ner lök, rotselleri, fänkål och vitlök. Fräs detta i en kastrull tillsammans med lite olivolja.
  7. Häll på de krossade tomaterna, det vita vinet och räkbuljongen. Låt stå och sjuda i cirka en timme.
  8. Häll ner allt i en matberedare och mixa soppan slät. Häll sen tillbaka soppan i kastrullen.
  9. Skär torsken och laxen i kuber. Lägg ner fisken i den varma soppan och låt den ligga där i cirka 3-4 minuter, på så vis slipper fisken koka sönder. Lägg också ner green shell-musslorna. Kastrullen ska helst inte stå på någon varm platta.
  10. Smaka till sist av soppan med salt och peppar och saften från en halv apelsin.
  11. Aioli
    Rör ihop äggula med vitlök, vinäger och senap. Tillsätt oljan droppvis under omröring så att oljan hela tiden absorberas. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept