Lammfilé med strävsopp på spanskt vis

Lammfilé med strävsopp på spanskt vis
Foto: Stefan Wettainen
Från Svamplycka

I Spanien är kombinationen sherry och vitlök vanlig i många fina rätter och så även i denna, som kan serveras som tapas eller förrätt men blir läcker tillsammans med lammfilé. De övriga smakerna lättar upp strävsopparnas lite strama smak.

5 augusti 2010
Visa mer
4

Du behöver

  • 600 g lammfilé (eller annan filé)
  • salt
  • smör att steka i
  • svartpeppar ur kvarn

Sky

  • 1 liter strävsopp eller andra soppar
  • 6 msk olivolja
  • 3 msk fint strimlad vitlök
  • 1 bit finhackad röd chili
  • 4 msk torr sherry
  • salt efter smak
  • svartpeppar ur kvarn
  • eventuellt 2 msk hackad persilja

Gör så här

  1. Skär svamparna i halvcentimetertjocka skivor.
  2. Skär lammfilén i åtta bitar. Salta köttbitarna runtom. Låt stå.
  3. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek svampen sakta på medelgod värme. Tillsätt vitlök och chili. Låt fräsa i cirka 10 minuter.
  4. Häll på sherry och salta och peppra. Håll varmt.
  5. Stek lammfiléerna i smör i en het panna. Vänd dem efter ett par minuter och stäng sedan av värmen. Låt dem ligga i den avsvalnande pannan i 3—4 minuter beroende på hur röda eller rosa de ska vara. Peppra köttet runtom.
  6. Servera lammfilén med skyn och valfri kokt grönsak. Toppa eventuellt med lite persilja.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept