Lammfilé med strävsopp på spanskt vis

Lammfilé med strävsopp på spanskt vis
Foto: Stefan Wettainen
Jens Linder
Pelle Holmberg
Jens Linder
Pelle Holmberg

Lammfilé med strävsopp på spanskt vis

Av: Jens Linder, Pelle Holmberg

Från: Svamplycka

12 ingredienser

I Spanien är kombinationen sherry och vitlök vanlig i många fina rätter och så även i denna, som kan serveras som tapas eller förrätt men blir läcker tillsammans med lammfilé. De övriga smakerna lättar upp strävsopparnas lite strama smak.

Ingredienser

portioner
  • 600 g lammfilé (eller annan filé)
  • salt
  • smör, att steka i
  • svartpeppar, ur kvarn

Sky

  • 1 l strävsopp (eller andra soppar)
  • 6 msk olivolja
  • 3 msk vitlök, fint strimlad
  • 1 bit röd chilifrukt, finhackad
  • 4 msk torr sherry
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar, ur kvarn
  • 2 msk persilja, hackad

Gör så här

  1. Skär svamparna i halvcentimetertjocka skivor.
  2. Skär lammfilén i åtta bitar. Salta köttbitarna runtom. Låt stå.
  3. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek svampen sakta på medelgod värme.
  4. Tillsätt vitlök och chili. Låt fräsa i cirka 10 minuter.
  5. Häll på sherry och salta och peppra. Håll varmt.
  6. Stek lammfiléerna i smör i en het panna. Vänd dem efter ett par minuter och stäng sedan av värmen.
  7. Låt dem ligga i den avsvalnande pannan i 3—4 minuter beroende på hur röda eller rosa de ska vara.
  8. Peppra köttet runtom.
  9. Servera lammfilén med skyn och valfri kokt grönsak.
  10. Toppa eventuellt med lite persilja.