Confit på fläskkött

Confit på fläskkött
Foto: Stefan Wettainen
Från Långkok

Att confitera (salta, koka i fett och förvara i samma fett) är en spännande metod. Confit på fläskkött ger saftiga, smakrika bitar som exempelvis tunnskivas eller skärs i tärningar och kan ingå - rumstempererade - i en sallad med exempelvis blomkål, morötter och machésallad i vinägrett. Den kan också värmas och serveras till gnocchi eller färskpotatis tillsammans med lite av fettet. Liksom ankconfit är även fläskvarianten lämplig som pastafyllnig. Ankfett hittar man i saluhallar och hos fågelhandlare. Receptet ger en 1-litersburk.

24 juni 2008
Visa mer

Du behöver

  • 800 g benfritt fläskkött i bit, exempelvis fläskkarré eller urbenad kotlettrad
  • 1 msk finhackad persilja
  • 1 msk rosmarin
  • 1 dl havssalt (flingsalt)
  • 4 st finhackade vitlöksklyftor
  • 3 st finhackade schalottenlökar
  • 3 dl ankfett eller ister

Gör så här

  1. Skär fläskköttet i 3 - 4 centimeter tjocka bitar.
  2. Blanda persilja, rosmarin, salt, vitlök och schalottenlök i en plastpåse. Lägg ner köttbitarna och knyt om påsen. Låt ligga i kylen cirka 12 timmar. Vänd då och då.
  3. Torka sedan bort det mesta av torrmarinaden och lägg ner bitarna i en gryta. Häll på ankfettet och värm försiktigt. Se till att fettet täcker allt kött, annars får man hälla på mer.
  4. Låt köttet tillagas utan lock i 2 ½ timmar eller tills det är genomstekt, men inte längre. Om man vill kolla med termometer så är den ideala innertemperaturen 68 grader.
  5. Ta av grytan från värmen och låt det hela svalna. Häll upp på burk och förvara i kylskåp i upp till en månad.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept