Agnello in umido - siciliansk lammstek

Agnello in umido - siciliansk lammstek
Foto: Stefan Wettainen
Jens Linder
Jens Linder

Agnello in umido - siciliansk lammstek

10 ingredienser

Ost i såsen ger karaktär åt denna sicilianska bondrätt. Den som vill kan lägga till 800 gram tärnad potatis som får koka med bredvid lammet i en knapp timme. Lammet blir genomkokt men ändå saftigt och delikat. Primosale är ung pecorinoost - vit och mjuk - från Sicilien som kan vara svår att få tag på. Den går till nöds att ersätta med någon annan kortlagrad ost, till exempel caciocavallo. Fråga osthandlaren om råd. Man kan också använda enbart hård pecorino eller parmesan (dubbla mängden i så fall), det blir gott det med. Servera gärna med pasta.

Ingredienser

portioner
  • 1 lammstek med ben (cirka 1,5 kg)
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • salt
  • svartpeppar, ur kvarn
  • 2-3 msk olivolja
  • 3 dl rött vin
  • 1 persiljekvist
  • 50 g pecorinoost, riven (eller parmesanost)
  • 50 g primosale, grovhackad (eller caciocavallo)

Gör så här

  1. Dela steken i 6 - 8 bitar med en köttsåg eller köttyxa, eller be kötthandlaren göra det åt dig. Finhacka löken och vitlöken.
  2. Salta och peppra stekbitarna väl. Bryn dem noga runtom i hälften av oljan i en stekgryta. Fiska upp bitarna och fräs lök och vitlök utan att de tar färg i resten av olivoljan.
  3. Lägg ner stekbitarna igen och slå på rödvinet. Tillsätt persilja och sätt på lock. Låt sjuda på låg värme i 1 ½ timme eller något kortare tid.
  4. Ta av grytan från värmen. Strö ner ostsorterna och rör om tills de smälter. Servera på en gång med pasta eller kokt potatis. Strö över extra, grovriven pecorino över köttet vid serveringen.