Bräserad sallad på Jens vis

Bräserad sallad på Jens vis
Foto: Stefan Wettainen
Från Långkok

Att sakteligen bräsera olika grönsaker i buljong ger fantastiskt resultat. Rätten kan fungera som komplement till en stek eller så, men den kan lika gärna - kanske helst - serveras som huvudrätt. Vegetarianer kan utesluta köttet i receptet.

9 december 2008
Visa mer
8

Du behöver

  • 1 st salladskålshuvud
  • 2 st grönsalladshuvuden
  • 2 krukor romansallad
  • 4 l vatten
  • 4 tsk salt
  • 280 g bacon
  • 2 st rödlökar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 msk smör
  • 1 l oxbuljong
  • 2 dl vitt vin
  • 2 st lagerblad
  • 4 st persiljekvistar
  • 200 g chèvreost

Gör så här

  1. Skölj och rensa salladen. Ta bort vissna och skämda blad och skär bort roten.
  2. Koka upp vatten och salt. Koka salladsbladen i omgångar i 2-3 minuter. Ta upp dem och lägg dem i en stor bunke kallt vatten (gärna med is i) så att de kallnar snabbt.
  3. Skär baconet i grova strimlor, finhacka löken och vitlöken. Fräs vitlök, lök och bacon i smör i en tjockbottnad kastrull eller stekgryta, tills löken blir mjuk.
  4. Lägg i all sallad och häll i buljong, vin och lagerblad.
  5. Låt det hela koka upp. Sätt på lock och sänk värmen så att anrättningen bara sjuder. Låt sjuda i 1 timme.
  6. Ta av från värmen. Strö över hackad persilja och smula över osten. Servera på en gång.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept