Yorkshirepudding

Jens Linder

Yorkshirepudding

7 ingredienser

Klassisk yorkshirepudding ska ha en konsistens som är ett mellanting mellan pannkaka och bröd. Följande recept passar för en ugnsfast form eller långpanna som är ungefär 30 x 40 centimeter. Men det går också att göra en lite tjockare pudding i en aning mindre form. Smeten kan också delas upp på två formar på cirka 20 x 20 centimeter. Fettet som puddingen gräddas i står förstås för en hel del av smaken. Baconfett får man genom att knapersteka bacon och ta till vara fettet i pannan. Allra godast blir det om man använder fettet som droppat ner från en engelsk rostbiff.

Ingredienser

portioner
  • 2,5 dl vetemjöl [150 g]
  • 2 ägg
  • 1,5 dl mjölk
  • 1-2 msk vatten
  • 4 msk baconfett, matolja eller rinnande fett från en stek
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar, ur kvarn

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Sikta mjölet genom en nätsil ner i en skål. Gör en urgröpning i mitten av mjölet och knäck äggen i den. Arbeta ihop ägg
  2. och mjöl.
  3. Häll på mjölken och vattnet. Blanda tills smeten är slät och mitt emellan fast och rinnig.
  4. Häll fettet (baconfett, olja eller vad du valt) i en form. Ställ den i ugnen i 10 minuter tills fettet är riktigt hett.
  5. Ta ut formen, häll i smeten och ställ in i ugnen. Grädda i 20 - 25 minuter. Servera med stek, sky (gravy) och potatis.