Elmers soppa

40 m
4
Elmers soppa
Foto: Stefan Wettainen
Från Svamplycka

Det här är en av de rätter jag är mest stolt över att ha hittat på. Smakmässigt är den inspirerad av gulasch. Jag lagar den vid släktträffar och andra samkväm – alltid på ett lite nytt sätt.

5 augusti 2010
Visa mer
40 m
4

Du behöver

  • 1 msk olivolja
  • 140 g bacon
  • 1 liter ljus svamp, exempelvis taggsvamp, kantarell och fårticka
  • 2 tsk tomatpuré
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 0,5 tsk färskstött kummin
  • 3 klyftor vitlök, hackade
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 liter hönsbuljong
  • svartpeppar ur kvarn
  • kajennpeppar efter smak
  • 0,5 citron, saften från
  • eventuellt salt
  • eventuellt vatten

Gör så här

  1. Hetta upp olivoljan i en stor kastrull eller gryta. Bryn baconbitarna och ta sedan upp dem och ställ åt sidan.
  2. Hacka svampen och fräs den i bottenfettet på låg värme i 10 minuter. Tillsätt tomatpuré och paprikapulver och låt fräsa i någon minut.
  3. Tillsätt kummin och vitlök och låt fräsa i ytterligare 1 minut. Häll i grädden och låt koka upp innan även buljongen hälls i. Låt sjuda i 20 minuter.
  4. Tillsätt det stekta baconet. Krydda med svartpeppar, kajennpeppar, citronsaft och eventuellt salt. Mixa soppan, men sila den inte. Den ska vara lite grynig i konsistensen.
  5. Koka upp och smaka av. Tillsätt möjligen lite vatten och koka upp igen. Servera med bröd och ost, gärna en god lagrad hårdost.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept