Inkokt hel kyckling

Inkokt hel kyckling
Foto: Stefan Wettainen
Från Långkok

Särdeles saftig och finstämd blir kyckling om den kokas in med en lagom dos kryddor i lätt syrligt spad. Denna rätt serveras med jalapeñomajonnäs eller vanlig majonnäs, endivsallad och kokt potatis.

Tips!
Servera salladen på en gång, om den får stå tappar den spänsten.

23 juni 2008
Visa mer
4

Du behöver

  • 1-1,2 kg hel kyckling, urtagen
  • 2 l vatten
  • 1 msk salt
  • 2 st lagerblad
  • 5 st svartpepparkorn
  • några persiljestjälkar
  • 1 kvist timjan
  • 1 kvist libsticka, salvia eller rosmarin
  • 1 st citron
  • 0,5 st gul lök

Endivsallad:

  • 1 st endive
  • 1 kruka krispsallad
  • 1 tsk japansk soja
  • 0,5 tsk mörk sesamolja
  • 1 tsk rödvinsvinäger
  • 1,5 krm salt
  • 3 skivor formfranska

Gör så här

  1. Skölj kycklingen. Koka upp vatten och salt med lagerblad, pepparkorn, persilja, timjan och libsticka. Låt koka i 5 minuter, för att smakerna ska lösgöras.
  2. Klyv citronen och lägg i den, den halva löken och kycklingen i kokspadet. Sätt på lock och sänk värmen så att vätskan sjuder försiktigt. Låt kycklingen sjuda under lock i cirka 50 minuter eller tills den precis är genomkokt.
  3. Tappa upp kallvatten i diskhon och ställ ner kastrullen där. Låt den stå och svalna i cirka 1 timme.
  4. Skär endiven på mitten, skär loss roten och lossa bladen från varandra.
  5. Finstrimla krispsalladen. Blanda soja, sesamolja, vinäger och salt i en rymlig skål.
  6. Lägg ner sallad och endiv i skålen och vänd runt så att dressingen täcker.
  7. Rosta brödet, skär det i tärningar och strö över.
  8. Rensa loss köttet från den avsvalnade (men inte helt kalla) kycklingen. Skär de stora styckena i mindre bitar.
  9. Blanda ner kycklingen i salladen och servera med majonnäsen vid sidan om.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept