Inkokt hel kyckling

Inkokt hel kyckling
Foto: Stefan Wettainen
Jens Linder
Jens Linder

Inkokt hel kyckling

17 ingredienser

Särdeles saftig och finstämd blir kyckling om den kokas in med en lagom dos kryddor i lätt syrligt spad. Denna rätt serveras med jalapeñomajonnäs eller vanlig majonnäs, endivsallad och kokt potatis.

Tips!
Servera salladen på en gång, om den får stå tappar den spänsten.

Ingredienser

portioner
  • 1-1,2 kg hel kyckling, urtagen
  • 2 l vatten
  • 1 msk salt
  • 2 lagerblad
  • 5 svartpepparkorn
  • några persiljestjälkar
  • 1 kvist timjan
  • 1 kvist libbsticka, salvia eller rosmarin
  • 1 citron
  • 0,5 gul lök

Endivsallad:

  • 1 endive
  • 1 kruka krispsallad
  • 1 tsk japansk soja
  • 0,5 tsk mörk sesamolja
  • 1 tsk rödvinsvinäger
  • 1,5 krm salt
  • 3 skivor formfranska

Gör så här

  1. Skölj kycklingen. Koka upp vatten och salt med lagerblad, pepparkorn, persilja, timjan och libsticka. Låt koka i 5 minuter, för att smakerna ska lösgöras.
  2. Klyv citronen och lägg i den, den halva löken och kycklingen i kokspadet. Sätt på lock och sänk värmen så att vätskan sjuder försiktigt. Låt kycklingen sjuda under lock i cirka 50 minuter eller tills den precis är genomkokt.
  3. Tappa upp kallvatten i diskhon och ställ ner kastrullen där. Låt den stå och svalna i cirka 1 timme.
  4. Skär endiven på mitten, skär loss roten och lossa bladen från varandra.
  5. Finstrimla krispsalladen. Blanda soja, sesamolja, vinäger och salt i en rymlig skål.
  6. Lägg ner sallad och endiv i skålen och vänd runt så att dressingen täcker.
  7. Rosta brödet, skär det i tärningar och strö över.
  8. Rensa loss köttet från den avsvalnade (men inte helt kalla) kycklingen. Skär de stora styckena i mindre bitar.
  9. Blanda ner kycklingen i salladen och servera med majonnäsen vid sidan om.