Paprikás

Paprikás
Foto: Stefan Wettainen
Jens Linder
Jens Linder

Paprikás

10 ingredienser

Paprikor av alla kulörer är allra godast under sommaren. Från Ungern, paprikalandet nummer ett, kommer en paprikás (en gryta) som i sista stund smaksätts med gräddfil och på så vis får en frisk krämighet. När man väl lagar en paprikás kan man lika gärna göra många portioner. Resterna kan frysas in eller sparas i kylskåpet i flera dagar.

Tänk på, att om du vill dubbla receptet till en gryta måste du minska mängden vätska - annars blir det soppa!

Ingredienser

portioner
  • 1,5 kg kalvkött (eller lammkött)
  • 3 gröna paprikor
  • 3 gula lökar
  • 3 tomater
  • 3-4 msk smör eller baconfett
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 1 dl vatten
  • 5 dl gräddfil
  • salt

Gör så här

  1. Skär köttet i småbitar, cirka 1 centimeter tjocka. Strimla paprikorna. Finhacka löken. Skär tomaterna i större bitar.
  2. Hetta upp hälften av fettet i en stekpanna. Fräs löken tills den blivit gyllene. Tillsätt paprikapulver och vitlök. Ställ åt sidan.
  3. Salta köttbitarna och fräs dem i en gryta tills de fått vacker ljus färg. Lägg i tomatbitar och paprikastrimlor. Tillsätt fräset med lök. Häll på vattnet. Låt sjuda under lock i 1 timme. Tillsätt gräddfil. Smaka av med salt. Låt få ett uppkok. Grytan blir lite grynig, och ska så vara.
  4. Servera med kokt potatis.