Bisque på rökta räkor

Bisque på rökta räkor
Foto: Stefan Wettainen
Jens Linder
Jens Linder

Bisque på rökta räkor

15 ingredienser

Ordet bisque lär från början ha syftat på soppor tillagade av fågel eller vilt, men står numera oftast för släta puréer av skaldjur. De späds oftast med lite grädde och är generösa och mjuka i smaken. Denna bisque är lite ovanlig eftersom den delvis är gjord på rökta räkor, vilket gör smaken tät och intensiv. Räkorna går att byta ut mot andra rökta skaldjur. Soppan går utmärkt att förbereda en dag i förväg. Servera den gärna i varma, djupa skålar. Den blir lite grynig och ska så vara.

Ingredienser

portioner
  • 400 g rökta räkor, med skal
  • 400 g färska kokta räkor med skal
  • 2 morötter, fint tärnade
  • 4 schalottenlökar, finhackade
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk dillfrö
  • 2 tsk torkad timjan
  • 4 msk tomatpuré
  • 4 dl torrt vitt vin (gärna riesling)
  • 2 l vatten
  • 4 dl vispgrädde
  • cayennepeppar (efter smak)
  • 2-4 msk citron, pressad
  • möjligen lite salt

Gör så här

  1. Skala samtliga räkor och lägg undan själva stjärtarna så länge.
  2. Fräs skalresterna tillsammans med morotsbitarna och lökhacket i smör och olivolja i 4 - 5 minuter så att de får lite färg. Rör om då och då så att det inte bränns vid. Tillsätt dillfrön, timjan och tomatpuré och låt fräsa ytterligare någon minut.
  3. Slå på vin och vatten. Låt sjuda under lock i cirka 20 minuter. Sila soppan.
  4. Häll grädden i soppan och smaksätt med kajennpeppar och citron samt eventuellt lite salt. Låt sjuda utan lock i 5 minuter. Lägg i räkorna och låt dem bli varma. Servera som förrätt, gärna med nybakat bröd.