Friterad nejlikbrosking med getostdip

Friterad nejlikbrosking med getostdip
Foto: Stefan Wettainen
Jens Linder
Pelle Holmberg
Jens Linder
Pelle Holmberg

Friterad nejlikbrosking med getostdip

Av: Jens Linder, Pelle Holmberg

Från: Svamplycka

8 ingredienser

Dessa små hattar blir originella och goda snacks till en öl eller drink eller som tillbehör till möra grillade köttbitar eller fiskfiléer, men panera dem då först med ägg och ströbröd och fritera sedan.

Ingredienser

portioner
  • 4 dl nejlikbrosking, hattar av
  • 2 dl jordnötsolja (eller annan frityrolja)
  • flingsalt

Dipsås

  • 50 g chèvreost (eller annan syrlig getost)
  • 1 dl turkisk eller grekisk yoghurt (10-12 % fett)
  • 2 msk jordnötsolja (eller annan nötaktig olja)
  • svartpeppar, ur kvarn
  • salt

Gör så här

  1. Smula chèvreosten noga.
  2. Rör ihop den i en bunke med övriga såsingredienser till en slät röra.
  3. Låt gärna stå i kylen i 1 timme.
  4. Rensa svamphattarna.
  5. Hetta upp jordnötsoljan och lägg ner hattarna i den.
  6. Fritera tills de blir ordentligt gyllenbruna utan att bli brända.
  7. Låt hattarna rinna av på hushållspapper.
  8. Salta med flingsalt och servera omedelbart tillsammans med dipsåsen.