Gravy

Från Långkok

Gravy, eller sky som vi säger, är inte någon vanlig sås. Den bör vara tunnare och ska i möjligaste mån smaka likt det kött den kommer ifrån. På så vis blir sky och kött något riktigt kraftfullt tillsammans. Därför kan man strunta i många ingredienser som ingår i en vanlig rödvinssås, som tomatpuré, grönsaker och olika örtkryddor. Gravyn ska vara ren och kraftig.

5 maj 2008
Visa mer

Du behöver

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 l mörk oxbuljong
  • 2 st persiljekvistar
  • 1 st lagerblad
  • 5 st svartpepparkorn, lätt krossade i mortel
  • 1 dl rödvin (oekat)
  • sky från steken
  • svartpeppar ur kvarn
  • eventuellt lite salt

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull, rör i mjölet och låt fräsa i 1 minut. Häll i buljongen och tillsätt persilja, lagerblad, peppar och rödvin. Låt sjuda i 15 minuter utan lock, tills såsen kokat ihop ungefär till hälften. Man kan behöva hälla på extra vatten om den tjocknar för mycket. Sila såsen i en skål. Gör ren kastrullen och häll tillbaka den silade såsen.
  2. När steken vilar, häll ut fettet och vispa sedan ur stekresterna i långpannan med lite vatten. Fettet kan användas till roast potatoes och yorkshirepudding. Sila ner vätskan i såsen och låt det hela sjuda utan lock tills smak och konsistens känns bra. Smaka av med svartpeppar och möjligtvis lite mer salt.
Visa mer
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Servering & Dukning från kända varumärken

Servering & Dukning från kända varumärken Se fler

Fler goda recept