Gravy

Jens Linder

Gravy

10 ingredienser

Gravy, eller sky som vi säger, är inte någon vanlig sås. Den bör vara tunnare och ska i möjligaste mån smaka likt det kött den kommer ifrån. På så vis blir sky och kött något riktigt kraftfullt tillsammans. Därför kan man strunta i många ingredienser som ingår i en vanlig rödvinssås, som tomatpuré, grönsaker och olika örtkryddor. Gravyn ska vara ren och kraftig.

Ingredienser

portioner
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 l mörk oxbuljong
  • 2 kvistar persilja
  • 1 lagerblad
  • 5 svartpepparkorn, lätt krossade i mortel
  • 1 dl rödvin (oekat)
  • sky, från steken
  • svartpeppar, ur kvarn
  • ev salt

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull, rör i mjölet och låt fräsa i 1 minut. Häll i buljongen och tillsätt persilja, lagerblad, peppar och rödvin. Låt sjuda i 15 minuter utan lock, tills såsen kokat ihop ungefär till hälften. Man kan behöva hälla på extra vatten om den tjocknar för mycket. Sila såsen i en skål. Gör ren kastrullen och häll tillbaka den silade såsen.
  2. När steken vilar, häll ut fettet och vispa sedan ur stekresterna i långpannan med lite vatten. Fettet kan användas till roast potatoes och yorkshirepudding. Sila ner vätskan i såsen och låt det hela sjuda utan lock tills smak och konsistens känns bra. Smaka av med svartpeppar och möjligtvis lite mer salt.