Saftig lax och smörsås med soja och apelsin

POPULÄRT
Saftig lax och smörsås med soja och apelsin
Foto: Stefan Wettainen
Jens Linder
Jens Linder

Saftig lax och smörsås med soja och apelsin

8 ingredienser

Det här är en ovanligt saftig fiskrätt. Såsen är förvånansvärt god och komplett, trots att ingredienserna är få, och tillagningen snabb.

Ändra!
Man kan också servera många andra såser till laxen: hollandaise eller bearnaise, vitvinssås eller rödvinssås.

Ingredienser

portioner
  • 1 laxsida med skinn, cirka 1,2 kg
  • 1 msk salt

Sås

  • 1 dl apelsinsaft, färskpressad
  • 4 msk japansk ljus soja (exempelvis kikkoman)
  • 200 g smör
  • svartpeppar, ur kvarn
  • anchochilipulver (eller vanligt chilipulver)
  • citronsaft

Gör så här

  1. Salta laxen, gärna någon halvtimme i förväg så att saltet tränger in. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. . Lägg laxen på en smord långpanna (eller annan ugnsfast form). Sätt in formen i ugnen och låt laxen ugnsbaka i 10 minuter.
  3. Stäng av ugnen och låt laxen stå i ytterligare 2 minuter. Ta sedan ut den och servera med såsen.
  4. Medan laxen blir klar i ugnen, laga till såsen. Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt sjuda utan lock tills såsen börjar tjockna och få lite kropp.
  5. Ta av såsen från värmen (får den koka för länge, spricker den). Servera på en gång med laxen. Om såsen skulle spricka kan man tillsätta lite vatten och koka upp på nytt. Eller servera såsen som smaksatt skirat smör.