Saftig lax och smörsås med soja och apelsin

Saftig lax och smörsås med soja och apelsin
Foto: Stefan Wettainen
8

Du behöver

  • 1 st laxsida med skinn, cirka 1,2 kg
  • 1 msk salt

Sås

  • 1 dl färskpressad apelsinsaft
  • 4 msk japansk ljus soja, exempelvis kikkoman
  • 200 g smör
  • svartpeppar ur kvarn
  • lite anchochilipulver eller vanligt chilipulver
  • några droppar citron

Gör så här

  1. Salta laxen, gärna någon halvtimme i förväg så att saltet tränger in. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. . Lägg laxen på en smord långpanna (eller annan ugnsfast form). Sätt in formen i ugnen och låt laxen ugnsbaka i 10 minuter.
  3. Stäng av ugnen och låt laxen stå i ytterligare 2 minuter. Ta sedan ut den och servera med såsen.
  4. Medan laxen blir klar i ugnen, laga till såsen. Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt sjuda utan lock tills såsen börjar tjockna och få lite kropp.
  5. Ta av såsen från värmen (får den koka för länge, spricker den). Servera på en gång med laxen. Om såsen skulle spricka kan man tillsätta lite vatten och koka upp på nytt. Eller servera såsen som smaksatt skirat smör.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept