Glace au four med hallon och havrebotten

Glace au four med hallon och havrebotten
Foto: Stefan Wettainen
Jens Linder
Jens Linder

Glace au four med hallon och havrebotten

11 ingredienser

Den här efterrätten har min mamma Lena lagat så länge jag kan komma ihåg, och just som avslutning på helgmåltider med gäster. Det här är verkligen en härlig och mättande rätt. Mandeln kan uteslutas om man vill eller ersättas med hackade hasselnötter. /Jens Linder
Recept från boken Fredagsmys, lördagsgott och söndagsmiddag.

Ingredienser

portioner
  • 225 g hallon, halvtinade
  • 2 vaniljglass, halvliterspaket

Botten

  • 2,5 dl havregryn
  • 75 g smör
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1,25 dl strösocker

maräng

  • 3 äggvitor
  • 0,75 dl strösocker

Garnering

  • 2 msk mandelspån

Gör så här

  1. Börja med bottnen. Sätt ugnen på 175 grader. Mät upp havregrynen i en bunke. Smält smöret och häll det över grynen och låt dessa svälla en cirka 5 minuter.
  2. Blanda bakpulvret med mjölet. Rör ner ägg, socker och mjölblandningen i grynen. Blanda till en smet. Häll smeten i en rektangulär smord ugnsfast form, cirka 20 x 26 centimeter (själva bottnen ska bli ungefär 18 x 24 cm). Har man inte lämplig form så kan man använda dubbelt aluminiumfolie med uppvikta kanter att grädda bottnen i.
  3. Grädda bottnen i 18–20 minuter. Lossa den försiktigt från formen så att den inte fastnar, men låt ligga kvar i formen och svalna.
  4. Blanda äggvitorna till marängen med 1 tsk av sockret. Vispa detta och tillsätt resten av sockret allt eftersom. Äggvitan ska bli blank och så fast att den går att klicka.
  5. Fördela de halvtinade bären över bottnen och lägg de två iskalla glassblocken intill varandra ovanpå.
  6. Bred snabbt marängen ovanpå glassen så att den täcker väl. Var noga, är det hål i marängtäcket smälter glassen lätt.
  7. Strö över mandelspån och grädda i 3–5 minuter tills marängen fått fin färg. Var uppmärksam, det bränner lätt. Servera omedelbart.