Texas chili con carne

Texas chili con carne
Foto: Stefan Wettainen
Jens Linder
Jens Linder

Texas chili con carne

24 ingredienser

2h 30 min

Texas chili, eller chiligryta - ett långkok på högrev som kokas mört tillsammans med massor av chili och andra kryddor. Recept från boken Långkok av Jens Linder.

Många i Texas hävdar att det är där chili con carne har sitt ursprung. En äkta chili därifrån ska, menar kännarna, inte innehålla bönor (de serveras separat) och lagas med köttbitar, inte färs, samt mycket chili.
För att få fram maximal smak av chilifrukterna kan man torrosta dem i 225 grader i cirka fem minuter. Sedan delar man chilifrukterna,kärnar ur dem och stöter fruktköttet i mortel (eller kör det i mixer). Man kan göra detsamma med spiskumminfröna.
/Jens Linder

Ingredienser

portioner

Texas chili

  • 1,2 kg högrev
  • 1 tsk salt
  • 140 g skivat bacon
  • 2-3 msk olivolja
  • 1 gul lök, finhackad (liten)
  • 2 färska jalapeños, finhackade
  • 3 klyftor vitlök, finhackade
  • 400 g krossade tomater [1 burk]
  • 1 msk limefrukt, juice
  • 4 dl vatten
  • 1 msk maizena + vatten
  • salt
  • svartpeppar, ur kvarn

Kryddblandning

  • 1,5 msk anchochilipulver (eller 1 stor anchochili)
  • 1 msk chilipulver
  • 1 msk hel spiskummin (eller 2 tsk mald spiskummin)
  • 1 tsk torkad oregano
  • 0,5 dl vatten

Tillbehör

  • cheddarost, riven
  • avokado, fintärnad
  • färsk koriander, finhackad
  • gul lök, finhackad
  • tomater, tunnt skurna
  • gräddfil (eller crème fraiche)

Gör så här

Texas chili

  1. Putsa bort det mesta av fett och bindväv från högreven och skär det i 3 centimeter tjocka grytbitar. Salta köttet med 1 tsk salt och blanda runt i en skål. Ställ undan så länge.
  2. Mixa chili och kryddor till kryddblandningen. Rör om tills det blir en jämn röra. Ställ åt sidan.
  3. Stek baconskivorna i en stekgryta på medelgod värme tills de blir gyllene och knapriga. Fiska upp baconskivorna och lägg undan så länge. Häll upp baconfettet i en kopp.
  4. Bryn köttbitarna i omgångar i lite av baconfettet samt lite olivolja. Fiska upp köttet. Fräs lökhack i några minuter under omrörning. Tillsätt jalapeño och vitlök och fräs ytterligare ett par minuter. Ös ner chili- och kryddblandningen och fräs i ett par minuter.
  5. Lägg ner brynt högrev, krossade tomater, limejuice och vatten. Täck med lock och låt din chili sjuda på låg värme i cirka 2 timmar. Tillsätt bacon de sista 5 minuterna.
  6. Blanda maizena och vatten i en liten skål och rör ner i chilin. Rör om och värm upp chilin och se till att den tjocknar en aning. Smaka av med salt och peppar. Servera på en gång eller låt den stå i kylskåpet i 2 - 3 dagar. Chilin blir bara godare av det.
  7. Servera din Texas chili med tillbehören samt mjuka eller hårda majsbröd, majschips, olika bönor (varma eller kalla), ris eller potatis.