Basilikabiff med medelhavsgratäng

Basilikabiff med medelhavsgratäng
Foto: TV4

Basilikabiff med medelhavsgratäng

Av: Jenny Strandgården

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Dryck: Graham beck

Ingredienser

Basilikabiff

  • 600 g fläskfilé
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk pinjenötter
  • 0,5 dl pesto
  • 0,5 dl parmesanost, grovriven (eller hyvlad parmesan)
  • 0,5 dl färska basilikablad

Medelhavsgratäng

  • 1 kg potatis
  • 1 gul lök
  • 1 grön paprika
  • 8 soltorkade tomater i olja
  • 125 g fetaost
  • 2-3 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Stek köttet i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 65 grader. Låt köttet vila.
  3. Skär köttet i tunna skivor och lägg ut på ett fat.
  4. Salta och peppra. Klicka peston över köttet. Strö över rostade pinjenötter, ost och basilikablad.
  5. Lika god att servera kall som ljummen.

Medelhavsgratäng

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala och skiva potatisen och löken tunt.
  3. Kärna ur och strimla paprikan.
  4. Dela tomaterna i bitar.
  5. Riv fetaosten.
  6. Smöra en ugnssäker form.
  7. Lägg lager av potatis, lök, paprika, tomater och riven fetaost och salta och peppra mellan varven.
  8. Häll över den mindre mängden grädde och grädda i ugnen på nedersta falsen ca 45 minuter.
  9. Häll på mer grädde om det ser torrt ut.