Torskrygg, risotto allo spumante - med smak från Italien

Torskrygg, risotto allo spumante - med smak från Italien
Foto: TV4

Torskrygg, risotto allo spumante - med smak från Italien

Av: Jennifer Widmaier - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

19 ingredienser

En fiskrätt med smak från sydligare breddgrader. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Dryck till maten
Vin: Lugana - som är en vit Nebbiolo.

Ingredienser

portioner

Tomatsås

  • 800 g krossade tomater
  • 6 urkärnade plommontomater
  • 2 klyftor vitlök
  • olivolja
  • 1 msk strösocker
  • salt
  • peppar

Risotto

  • 40 g smör
  • 1 gul lök, finhackad
  • 350 g risottoris
  • 2-4 dl mousserande vin
  • 1 l kycklingbuljong, kokhet
  • salt
  • peppar
  • 1,2 dl parmesanost, riven
  • olivolja

Torskrygg

  • 4 torskrygg, med skinn - 200 gram styck
  • flingsalt
  • smör, att steka i

Gör så här

  1. Tomatsås: Bryn vitlök tillsammans med olivolja.
  2. Tillsätt de krossade tomaterna.
  3. Kärna ur plommontomaterna och skiva dem grovt. Lägg även i dem i pannan.
  4. Låt detta koka ihop och tillsätt salt, peppar och socker. Koka i ca 20 min på låg värme. Tillsätt 2 matskedar olivolja mot slutet.
  5. Risotto: Smält smöret på medelvärme i en kastrull med tjock botten och fräs löken tills den börjar bli ljusbrun.
  6. Tillsätt riset och rör tills det är blankt och börjar bli genomskinligt.
  7. Öka värmen och tillsätt 2 dl av vinet, lite i taget. Rör tills det ångat in och fortsätt med den heta buljongen på samma sätt. Om riset fortfarande är för fast när den sista buljongen har ångat in kan man tillsätta ytterligare vin skedvis. Efter drygt 20 minuter bör riset vara klart – känn efter. Riset ska vara krämigt men en med en liten kärna i. Rör ner osten och smaka av med salt och peppar.
  8. Torskrygg: Sätt ugnen på 150 grader över och undervärme.
  9. Torka av fisken med papper – den måste vara helt torr. Gnid därefter in flingsalt på över och undersidan.
  10. Bryn fisken på hög värme i stekpanna med smör, sidan med skinnet först och sedan toppen. Den ska brynas max 1 min på varje sida. Sätt därefter in en termometer i den tjockaste delen av fisken och sätt in i ugnen. När termometern står på 50-54 grader är fisken klar.
  11. Bryn lite färsk spenat tillsamman med schalottenlök och vitlök samt flingsalt som primörbädd.
  12. Placera allt på tallriken och avsluta med att ringla över lite olivolja över hela rätten – klar att servera.