Jennies laxsallad med sparris

koket.se
Jennies laxsallad
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Jennies laxsallad med sparris

18 ingredienser

20 m

Matig sallad med varmrökt lax, matvete, kokt ägg och sparris. Mixa en krämig dressing med smak av dill och citron till.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

sallad

  • 2 dl matvete
  • 4 ägg
  • 1 knippe grön sparris
  • 0,5 gurka
  • 250 g körsbärstomater
  • 400 g varmrökt lax
  • 3 salladslökar
  • 200 g färsk spenat
  • salt
  • peppar

dressing

  • 1 ägg
  • 2 dl neutral rapsolja
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 citroner (ekologisk varav 1 saft och zest + 1 till garnering)
  • 1 kruka färsk dill
  • 1 dl crème fraîche
  • salt
  • peppar

Gör så här

Sallad

  1. Koka matvete enligt instruktioner på förpackningen. Låt svalna.
  2. Lägg äggen i kokande vatten och koka i 6 minuter från kokpunkten. Spola i iskallt vatten och skala. Låt
  3. svalna.
  4. Koka sparris i 1 minut, skölj i iskallt vatten. Skär sparris i munsstora bitar, gurka i tärningar, halvera cocktailtomater samt skiva salladslök tunt.
  5. I en uppläggningsskål, bottna med spenat och matvete, lägg sedan i gurka, salladslök och tomater. Ringla dressingen över.
  6. Dela äggen och lägg på samt bryt ner laxen i mindre bitar och lägg på sparrisen.
  7. Garnera gärna med några dillvippor och några extra klyftor med citron.

Dressing

  1. I en hög cylinderbunke, lägg i hela det råa ägget samt olja, dijonsenap, zesta citronen och pressa saften. Kör med stavmixer från botten och uppåt till en krämig majonnäs.
  2. Finhacka dill och rör ner dill och crème fraiche i majonnäsen. Smaka av med salt och peppar.