Torpets Pitepalt med fräst svamp och lök

Torpets Pitepalt med fräst svamp och lök
Foto: TV4

Torpets Pitepalt med en fyllning av fräst svamp och lök. Serveras med nykokt lingonsylt, smör och mjölk.

Dryckestips
Canaletto Chardonnay Verdeca, art.nr. 32436, 69 kr

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

23 november 2010
Visa mer
4

Du behöver

Pitepalt

  • 10-12 råa potatisar
  • 1 msk salt
  • 7 dl vetemjöl
  • 1 st gul lök
  • 300 g färska champinjoner

Lingonsylt

  • 300 g lingon (helst hemmaplockade)
  • 1 dl vatten
  • 1-2 dl socker

Till servering

  • smör
  • mjölk

Gör så här

  1. Pitepalt
    Hacka lök och stek i olja, tills den fått en lätt brun färg.
  2. Hacka sedan svamp och stek i olja tills vätskan har kokat bort.
  3. Blanda samman svamp och lök och låt svalna i stekpanna.
  4. Skala och riv potatisen.
  5. Låt eventuell vätska rinna av.
  6. Blanda salt och vetemjöl med potatisen och arbeta ihop degen.
  7. Fyll en rymlig kastrull med vatten och låt koka upp.
  8. Salta (knappt en msk per liter vatten).
  9. Skeda upp en degklick, något mindre än en tennisboll i rejält mjölade händer.
  10. Tag två mjölade fingrar och tryck till degklicken så att det blir plats för en matsked svamp och lök.
  11. Lägg i svamp och lök och rulla palten till en boll.
  12. Sänk ner paltarna allt eftersom de blir klara i det kokande vattnet.
  13. Använd träslev och rör om försiktigt då och då.
  14. När sista palten har åkt ner i kastrullen låt samtliga paltar koka i 45 minuter - 1 timme.
  15. Lingonsylt
    Rensa och skölj bären.
  16. Lägg dem i en kastrull och häll på vattnet.
  17. Hetta upp långsamt och låt bären koka försiktigt 15 minuter.
  18. Ta grytan från värmen och tillsätt socker efter smak.
  19. Rör om då och då tills det löst sig.
  20. Skumma och häll upp sylten i en väl rengjord burk.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept