Räksoppa med dill-och pepparrotskräm

Från Nyhetsmorgon

Lyxig räksoppa med konjak och cayennepeppar. Servera soppan till förrätt med en dill-och pepparrotskräm.

Dryckestips från Jens Dolk
1563 Hoegaarden Wit-Blanche, Belgien (4 Solar)
Veteöl är en av mina favoritöler. Här har man har bytt ut en del av kornet mot vete, vilket ger öl med en härlig fräschör, lite mindre beska, fruktiga toner och citrusavslutning. Svalkande en sommardag men också en riktigt god matöl.

10 oktober 2013
Visa mer
Så väljer du ekorätt i fiskdisken
4

Du behöver

Soppa

  • 700 g räkor
  • 2 msk rapsolja
  • 1 lök, hackad
  • 1 morot, hackad
  • 0,33 fänkål, hackad
  • 1,5 msk tomatpuré
  • 2 dl vitt vin
  • 7 dl fiskbuljong
  • 3 dl grädde
  • en skvätt konjak
  • en knivsudd cayennepeppar
  • salt och peppar

Dill-och pepparrotskräm

  • 1 dl creme fraiche
  • 2 msk pepparrot, finriven
  • 1 liten bunt dill (ej stjälkar), finhackad
  • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. Skala räkorna och spara skalen. Lägg de skalade räkorna i kylen medan soppan kokar.
  2. Stek räkskalen i oljan i några minuter. Tillsätt lök, morot och fänkål och låt fräsa med i någon minuter. 
  3. I med tomatpuren som får rostas i en minut tillsammans med räkskal och grönsaker.
  4. Häll i fiskbuljong och vin och låt koka 15 minuter.
  5. Sila och häll soppan i en kastrull. Räkskal och grönsaker kastas. 
  6. Häll grädden i soppan. Låt koka 15 minuter och tillsätt sedan cognac och cayennepeppar. Smaka av med salt och peppar.
  7. Blanda alla ingredienserna till dill-och pepparrotskrämen.
  8. Bottna varje tallrik med en klick dill-och pepparrotskräm i mitten. Lägg en liten hög med räkor på och häll till sist i soppan i tallriken. Servera genast!
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept