Marängsviss med hallon och choklad

1,5 h
4
1,5 h
4

Du behöver

  • 500 g vaniljglass av god kvalitet
  • 2 dl grädde
  • 250 g färska hallon
  • citronmelissblad

Hallonmaränger

  • 3 äggvitor
  • 2 dl socker
  • droppar citronsaft
  • 100 g hallon

Chokladsås med nutella

  • 1 dl kakao
  • 0,75 dl farinsocker
  • 1 dl vatten
  • 1 dl nutella
  • 30 g smör

Gör så här

  1. Hallonmaräng
    Värm upp hallonen försiktigt utan någon vätska. Sila bort alla kärnor. Spara saften och släng kärnorna.
  2. Vispa äggvitor i en metallbunke till rikigt hårt skum. Bunken ska gå att vända upp och ner utan att vitorna släpper bunken. Tillsätt citronsaft, sedan sockret lite i taget under konstant vispning av vitorna.
  3. Spritsa ut små maränger ca 3x3 cm på bakplåtspapper. Baka av i ugnen på 100°C, gärna varmluft, i 1 timme.Det blir många fler maränger än man behöver till en marängsviss, men i en lufttät burk håller marängerna sig länge. Fast de brukar ta slut ganska så snabbt ändå...
  4. Chokladsås med nutella
    Koka upp kakao, farinsocker och vatten till det är en jämn sås. Dra bort från plattan.
  5. Tillsätt nutella och låt det smälta ner.
  6. Rör till sist smör och vispa såsen jämn.
  7. Servera chokladsåsen varm.
  8. Servering
    Vispa grädden löst. Låt den vara osockrad, då det är mycket sött i de andra ingredienserna.
  9. Bottna skålar eller glas med glassen. Tillsätt grädde, häll på chokladsås och toppa med hallon och hallonmaränger. Lägg några citronmelissblad överst.
  10. Servera genast!
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept