Jätteräkor på grekiskt sätt

Jätteräkor på grekiskt sätt
Foto: TV4

I Grekland lagas den här rätten på antingen havskräftstjärtar eller jätteräkor. Det här är snabblagad lyx. Bjud ett grovt vitt bröd till eller möjligen ris om ni är riktigt hungriga.

I Sverige har det skrivits en hel del om de många negativa konsekvenser som odlingen av stora tropiska räkor orsakar. Läs mer här »

13 oktober 2010
4

Du behöver

  • 400-500 g djupfrysta jätteräkor
  • 1 burk hela tomater
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 gul lök
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 liten knippa persilja
  • 1 tsk oregano
  • 100 g fetaost

Gör så här

  1. Skär tomaterna grovt och spara spadet. Hacka persiljan. Skala och finhacka löken. Skär fetaosten grovt. Fräs löken i olja några minuter. Häll sedan på tomaterna med sitt spad, vin, oregano, hälften av persiljan och 1/2 tsk salt. Ta till sist några tag med pepparkvarnen och rör om.
  2. Koka långsamt utan lock i 4–5 minuter. Lägg så i räkorna, sänk värmen en aning och koka, fortfarande utan lock, i 6–7 minuter.
  3. Rör ner fetaosten. När den börjar mjukna tar du grytan av värmen. Strö över resten av persiljan och sätt grytan på bordet.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept