Jätteräkor från Shanghai

Jätteräkor från Shanghai
Foto: TV4

Det finns mycket mat från Kina som är behagligt mild i smaken. Därmed inte sagt att den inte är väl kryddad. Här är ett recept vars inspiration är kinesisk, men som översatts till svenska. Pröva i din wokpanna. Kokt ris smakar gott till.

26 januari 2009
Visa mer

Du behöver

  • 400 g djupfrysta jätteräkor
  • 1 purjolök
  • 125 g djupfrysta ärter
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 äggvita
  • 1,5 dl hönsbuljong
  • 0,5 dl torr sherry
  • 2 msk maizena
  • 0,75 dl neutral olja
  • 1,5 tsk salt

Gör så här

  1. Tina jätteräkorna och torka av dem. Vispa äggvitan lätt med 1 tsk maizena och salt och rör ner scampin. Ansa och skölj purjon och skär bort det gröna. Klyv det vita på längden och sedan tvärs över. Skala och skiva vitlöken tunt.
  2. Hetta upp oljan i en wokpanna. Lägg i scampin i omgångar och fritera den i 2–3 minuter. Rör om så att bitarna inte fastnar i varandra. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
  3. Fräs purjo och vitlök i olja i woken. Lägg tillbaka jätteräkorna och fräs under omrörning 2 minuter. Tillsätt ärterna och fräs 1 minut. Blanda buljong, sherry och resten av maizenan till en sås. Häll den över räkorna och grönsakerna i woken. Rör om och låt såsen bli tjock.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept