Svartvinbärs- och rabarbermarmelad med vanilj

Från Nyhetsmorgon

Konditormästare Jan Hedh bjuder här på en riktigt god marmelad med svarta vinbär och rabarber med smak av vanilj.

8 september 2008
Visa mer

Du behöver

  • 350 g rensade svarta vinbär
  • 650 g rabarber, skalad nettovikt
  • 800 g socker
  • 75 g citronsaft
  • 1 st vaniljstång Bourbon

Gör så här

  1. Dela vaniljstången på längden med en liten kniv och skrapa ur fröna.
  2. Skär rabarberna i 5 mm tjocka bitar.
  3. Blanda rabarbern med svarta vinbär, socker, citronsaft, vaniljstång och fröna och låt koka upp under omrörning.
  4. Låt det koka till 106-107 grader (använd en termometer) eller gör ett sk, syltprov på en kall tallrik och kontrollera att den stelnar.
  5. Skumma bort eventuellt skum under kokningen med en så kallad skumslev.
  6. Pensla ner innerkanten av kastrullen med en pensel för att förhindra sockerkristillisation i den färdiga sylten.
  7. Häll genast upp på steriliserade burkar och sätt genast på locken och vänd burkarna upp och ner och låt stå tills nästa dag.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept