Från Efter tio

Fikonmarmelad med lagerbärsblad

Du behöver

  • 1000 g rödaktiga färska fikon
  • 1 citron, saften
  • 800 g socker
  • 8 färska lagerbärsblad eller 6 torkade

Gör så här

  1. Dag 1: Tvätta fikonen och ta bort fästet. Dela varje fikon i ca 6 bitar.
  2. Pressa citronen.
  3. Häll i citronsaft, fikon och socker i en syltgryta och koka upp alltsammans under omrörning.
  4. Häll upp i en bunke och låt svalna. Täck med plastfilm och låt stå i kyl över natten.
  5. Dag 2: Häll fikonen i en sil och låt sockerlagen rinna av.
  6. Häll upp sockerlagen i syltgrytan och koka. Pensla ständigt grytans insida med en pensel doppad i kallt vatten för att förhindra sockerkristaller.
  7. Koka till 112-114°. Eller gör ett sockerprov, se sockerkokning s.14
  8. Tillsätt fikonmassan och lagerbärsbladen. Koka under ständig omrörning.
  9. Skumma ytan med en sked. Pensla insidan av grytan då och då. När fikonen börjar bli transparenta och sylten håller samman bör den vara ca 105-106°.
  10. Häll genast upp marmeladen på steriliserade burkar. Sätt på locken med en gång och vänd burkarna upp och ner.
  11. Det blir ca 1500 g marmelad.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept