Pain de vin

1h 10 min
4
1h 10 min
4

Du behöver

  • 75 g vatten
  • 2 g jäst
  • 125 g grahamsmjöl, stenmalet
  • 400 g vatten
  • 20 g jäst
  • 1000 g vitt dinkelmjöl, gärna stenmalet
  • 15 g honung
  • 200 g fördeg
  • 270 g torrt vitt vin, gärna från Alsace
  • 27 g havssalt

Gör så här

  1. Lös upp jästen i vattnet och slå den över mjölet och honungen i degbunken. Lägg ner fördegen och slå på vinet. Knåda på låg hastighet i cirka 9 minuter. Tillsätt saltet, öka hastigheten och knåda 5 minuter till. Gör ett glutenprov.
  2. Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock i 45 minuter.
  3. Lägg upp degen på lätt mjölat bakbrod och stöt samman den. Lägg tillbaka den i lådan med skarven nedåt och låt vila ytterligare 25 minuter.
  4. Stöt degen en gång till och låt späanns av ytterligare 10 minuter till.
  5. Dela degen i fyra lika stora bita och forma den försiktigt till runda bröd med hjälp av lite mjöl utan att arbeta degen för mycket. Tryck ett kors ovanpåbrödet med hjälp av en kavel och lägg dem i varsin mjölad korg. (Har du inga korgar så låt dem jäsa på en mjölad duk istället). Låt jäsa i 60-90 minuter till dubbel storlek med en mjölad duk ovanpå.
  6. Ställ två korgar i kylen för att avstanna jäsningen. Sätt ugnen 250 grader och ställ in en stenskiva eller bakplåt.
  7. Vänd upp bröden på en spade och ställ in dem i ugnen . Spruta in lite vatten med en blomspruta och sänk värmen till 200 grader efter 5 minuter. Lufta ugnen efter 20 minuter och upprepa det ett par gånger under bakningebn för att utevckla en knaprig skorpa.
  8. Baka totalt 1 timme. Kontrollera med hjälp av en termometer att inttertemperaturen är 98 grader. Lyft över dem på ett galler för att svalna, Upprepa bakningen med de två restererande bröden i kylen.
  9. prova gärna det nybakade brödet med en bit Müsterost som doppas i kuminfrön och ett gott vin från Alsace.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept