Italienskt bigabröd med rågsurdeg

3h

Du behöver

  • 800 g vatten
  • 6 g vatten
  • 600 g rågsurdeg
  • 1250 g vetemjöl special eller allra helst italienskt vetemjöl
  • 40 g havssalt

Gör så här

  1. Lös upp jästen i 675 g vatten med en visp och slå den över mjölet och det vita surdegen i degbunken. Knåda degen på lägsta hastighet i 13 minuter. Tillsätt saltet, öka hastigheten och knåda ytterligare 7 minuter till en mycket elastisk deg. Tillsätt 75 g vatten och knåda den elastisk igen. Gör ett glutenprov.
  2. Låt degen vila 90 minuter i en plastlåda med lock ingniden med olivolja.
  3. Stöt samman degen på mjölat bakbord och lägg tillbaka den i lådan med skarven nedåt. Låt vila ytterligare 90 minuter och upprepa sedan stötningen.
  4. Dela degen i fyra lika stora delar. Vik dem försiktigt utan att skada luftbubblorna och difta över lite vetemjöl. Elle4r ölåt dem stå i kyl över natten, plcika ut dem på morgonen och låt stå 1 timme i rumstemperatur innan de bakas.
  5. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en stenskiva eller bakplåt. Ställ in två av bröden i ugnen för att baka senare.
  6. Ställ in två av bröden i ugnen med hjälp av den spade och spruta in lite vatten med en blomspruta. Sänk ugnsvärmen til 200 grader efter 5 minuter. Lufta ugnen efter 20 minuter genom att öppna luckanm upprepa det en gångn efter bakningen så blir bröden knaprigare.
  7. Baka bröden 45-50 minuter. Kontrollera med en termometer att innertemperaturen är 98 grader. Låt dem svalna på galler. Upprepa proceduren med de andra två bröden.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept