Fruktbröd

Fruktbröd
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Från Nyhetsmorgon
Jul

Mustigt fruktbröd som tar lite tid att baka. Men den som väntar på något gott... Går bra att frysa in!

19 juli 2011
Visa mer
4

Du behöver

  • 300 g torkade aprikoser
  • 200 g kaliforniska russin
  • 2000 g vatten (1000 g = 1 liter)

Fördeg:

  • 150 g vetemjöl med hög proteinhalt, gärna stenmalt
  • 2 g jäst
  • 100 g vatten (100 g = 1 dl)
  • 4 g havssalt

Bortgörning:

  • 800 g vetemjöl med hög proteinhalt, gärna stenmalt
  • 75 g fint grahamsmjöl, gärna stenmalt
  • 75 g fint rågmjöl, gärna stenmalt
  • 50 g mörkt muscovado- eller farinsocker
  • 500 g vatten (500 g = 5 dl)
  • 20 g jäst
  • 100 g smör
  • 20 g havssalt
  • 50 g vetemjöl
  • 100 g valnötter
  • 50 g pistagemandel
  • 25 g smör till formarna

Gör så här

  1. Dag 1, blötläggning: Lägg de torkade aprikoserna i rikligt med kallt vatten under 24 timmar. Russinen blötläggs i 30 minuter. Låt rinna av i sikt och dela aprikoshalvorna i fyra delar.
  2. Fördeg: Väg upp mjölet. Ljumma vattnet till 37 grader och lös upp jästen. Häll över mjölet.
  3. Knåda degen på låg hastighet i en matberedare i 10 minuter. Tillsätt saltet och knåda i ytterligare 5 minuter.
  4. Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock och låt jäsa 24 timmar i kyl.
  5. Dag 2, bortgörning: Väg upp mjöl och socker i en degbunke. Lös upp jästen i fingervarmt vatten, 37 grader och blanda ner i mjölblandningen.
  6. Tillsätt fördegen och knåda på låg hastighet i 5 minuter.
  7. Smält smöret, tillsätt det och knåda ytterligare 5 minuter tills degen är elastisk.
  8. Tillsätt saltet och knåda i ytterligare 5 minuter. Gör ett glutentest.
  9. Blanda de avrunna frukterna med 50 gram vetemjöl, valnötter och pistagemandel. Arbeta in försiktigt så att frukterna inte går sönder.
  10. Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock och låt vila i 20 minuter, stöt samman degen en gång efter halva tiden.
  11. Lägg degen på ett mjölat arbetsbord, dela den i fyra bitar och rulla till fyra runda bullar. Täck över med duk och låt degen vila i 10 minuter.
  12. Slå ut degbitarna och rulla samman till bröd.
  13. Smält smöret och pensla 4 folie- eller sockerkaksformar. Lägg i bröden och sikta över fint rågmjöl.
  14. Täck med duk och låt jäsa i 60-75 minuter tills de fördubblat sin storlek. Sätt under tiden ugnen på 250 grader.
  15. Sätt formarna i ugnen och spruta in vatten med hjälp av en blomspruta.
  16. Sänk temperaturen till 180 grader efter 5 minuter. Efter ytterligare 10 minuter, lufta ugnen genom att öppna ugnsluckan.
  17. Baka i totalt cirka 45-50 minuter. Kontrollera med en termometer att börden är genombakade (98 grader).
  18. Ta ut bröden ur ugnen och stjälp upp dem ur formarna.
  19. Sätt bröden på plåten och grädda i ytterligare 5 minuter så att de får en fin skorpa.
  20. Låt svalna på galler.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept