Baba au rhum

1 min
1 min

Du behöver

  • 50 g vatten
  • 10 g jäst
  • 60 g vetemjöl
  • 120 g fördeg
  • 180 g vetemjöl, extra starkt
  • 250 g ägg (5 ägg)
  • 4 g fleur de sel eller havssalt
  • 15 g honung
  • 50 g smör
  • 15 st babaformar à 5 x 5 cm i diameter (muffinsformar går bra att använda)
  • smör till formarna
  • 1 st apelsin
  • 1 st citron
  • 0,5 st vaniljstång
  • 1000 g vatten
  • 500 g strösocker
  • Crème Chantilly
  • 0,5 st vaniljstång
  • 350 g vispgrädde
  • 30 g strösocker

Gör så här

  1. Lös upp jästen i vatten med en visp. Häll den över mjölet, knåda en elastisk deg och lägg den i en plastlock att jäsa i 1 timme till dubbel volym.
  2. Lägg fördegen i en bunke med mjöl, ägg, salt och honung. Arbeta dagen på mellanhastighet.
  3. Smält smöret och tillsätt det (det ska inte vara för varmt högst 35 grader). Arbeta till en smidig och spritsbar deg. Den ska vara elastiska och glänsade. Låt degen vila 5 minuter.
  4. Smöra formarna med mjuka smöret med hjälp av en pensel. Fyll degen i en plastspritspåse och fördela den i formarna (fyll dem till hälften). Ställ dem på varm plats tills degen jäst upp til kanten av formen. Idelaisk värme är 30-35 grader.
  5. Sätt ugnen på 175 grader. Baka dem i 20 minuter, tills de är vackert ljusbruna. Stjälp upp dem ur formarna och låt svalna på galler.
  6. Tvätt apelsinen och citronen skär dem i skivor. Dela vanllijstången på längden, lägg i en kastrull tillsammasn med de skivade citrusfrukterna och slå på vatten och socker. Koka upp allsammans, ta av värmen när sockret löst upp och låt stå och dra i 30 minuter.
  7. Skrapa fröna ut vaniljstången och lägg dem i en kall rostfri bunke. Tillsätt den kalla grädden och sockret och vispa till etyt mjuk skum.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept