Vaniljkräm
Vaniljkräm
Ingredienser
- 500 g standardmjölk
- 1 vaniljstång (helst Tahiti)
- 120 g äggula [6 st]
- 125 g strösocker
- 40 g majsstärkelse
- 25 g osaltat smör
Gör så här
- Häll mjölken i en tjockbottnad kastrull.
- Dela vaniljstången på längden.
- Skrapa ner fröna i mjölken och lägg även i stången.
- Koka upp mjölken.
- Ta kastrullen från värmen och låt stå och dra i 10–15 minuter.
- Ta upp vaniljstången.
- Vispa äggula och socker och majsstärkelse lätt och luftigt i en bunke.
- Häll mjölken i äggblandningen under vispning.
- Vispa tills blandningen blivit helt slät.
- Häll tillbaka blandningen i kastrullen.
- Värm under noggrann omrörning med visp tills krämen kokat upp ordentligt.
- Tillsätt smöret.
- Ta krämen från värmen och vispa den helt slät.
- Passera den nykokta krämen genom en sil ner i en låg form.
- Kyl krämen så snabbt som möjligt, bäst är ett iskallt vattenbad.
- Ju snabbare nedkylning, desto längre hållbarhet.
- Täck formen med plastfilm och förvara den i kylen tills den ska användas.