Vaniljkräm

Vaniljkräm

Av: Jan Hedh

Från: Malou efter tio

6 ingredienser

Ingredienser

  • 500 g standardmjölk
  • 1 vaniljstång (helst Tahiti)
  • 120 g äggula [6 st]
  • 125 g strösocker
  • 40 g majsstärkelse
  • 25 g osaltat smör

Gör så här

  1. Häll mjölken i en tjockbottnad kastrull.
  2. Dela vaniljstången på längden.
  3. Skrapa ner fröna i mjölken och lägg även i stången.
  4. Koka upp mjölken.
  5. Ta kastrullen från värmen och låt stå och dra i 10–15 minuter.
  6. Ta upp vaniljstången.
  7. Vispa äggula och socker och majsstärkelse lätt och luftigt i en bunke.
  8. Häll mjölken i äggblandningen under vispning.
  9. Vispa tills blandningen blivit helt slät.
  10. Häll tillbaka blandningen i kastrullen.
  11. Värm under noggrann omrörning med visp tills krämen kokat upp ordentligt.
  12. Tillsätt smöret.
  13. Ta krämen från värmen och vispa den helt slät.
  14. Passera den nykokta krämen genom en sil ner i en låg form.
  15. Kyl krämen så snabbt som möjligt, bäst är ett iskallt vattenbad.
  16. Ju snabbare nedkylning, desto längre hållbarhet.
  17. Täck formen med plastfilm och förvara den i kylen tills den ska användas.