Från Efter tio

Prinsesstårta

Prinsesstårta
Foto: Charlotte Gawell
Från Efter tio

Klassiskt recept på en svensk prinsesstårta. Receptet är hämtat ur boken Tårtor.

Recept på tårtbotten hittar ni

här



Recept på vaniljkräm hittar ni

här.



Se fler recept ur

Efter tio


21 september 2011
Visa mer

Du behöver

Tårtbotten

  • 1 klassisk svensk tartbotten,
  • 100 g hallonsylt

Krämgrädde till fyllning av tårtan

  • 8 g gelatinblad, ca 4 blad
  • 400 g vaniljkram
  • 400 g vispgradde 40 %
  • 500 g vispgradde 40 %
  • 10 g vaniljsocker, äkta
  • 25 g socker
  • 250 g gron marsipan
  • florsocker
  • 1 marsipanros med grona blad som dekor

Till pikering

  • 50 g mork choklad, helst Valrhona Grand Cru Guanaja 70 %

Gör så här

  1. Krämgrädde
    Lägg gelatinbladen i blöt i rikligt med kallt vatten i minst 10 minuter.
  2. Vispa grädden till ett fast skum i en kyld bunke.
  3. Passera vaniljkrämen genom en fin sikt.
  4. Blanda försiktigt vaniljkrämen med den vispade grädden till en lätt och
  5. luftig kräm med en slickepott så att inte luften går ur krämen.
  6. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och låt det vatten som finns kvar på bladen följa med när du smälter dem till 45–50 grader.
  7. Rör ner ca 100 g av krämen i gelatinblandningen och blanda till en slat kräm.
  8. Vänd ner den försiktigt i krämgrädden.
  9. Montering av tårtan
    Vispa grädden till ett fast skum i en kyld bunke tillsammans med socker och vaniljsocker.
  10. Skär ut tårtbotten ur ringen med en kniv.
  11. Dela tårtbottnen i 3 lika tjocka bottnar med hjälp av en sågtandad kniv.
  12. Lägg en tårtbottnen på ett tårtunderlägg och stryk på ett lager hallonsylt med hjälp av en palett och ca 50 g krämgrädde.
  13. Lägg på den andra bottnen och lägg resten av krämgrädden på mitten.
  14. Stryk upp den som en kupol.
  15. Lägg på den tredje bottnen och forma tårtan med hjälp av händerna till en kupol.
  16. Lägg på den vispade grädden och stryk upp tårtan som en kupol så jämnt och vackert som möjligt.
  17. Sätt in tårtan i kylen for att stelna till cirka 30 minuter.
  18. Kavla ut marsipanen ca 2 mm tjock med hjälp av en kavel och florsocker.
  19. Känns den hård, värm den lite i mikrovågsugn.
  20. Rulla upp marsipanen på kaveln och rulla ut den över tårtan.
  21. Forma den jämnt runtomkring och sträck ut eventuella veck.
  22. Skär bort överflödig marsipan med en sporre eller med en liten, vass kniv.
  23. Temperera chokladen och fyll den i en liten pikeringsstrut.
  24. Klipp ett litet hål i spetsen med en sax.
  25. Spritsa en vacker bård runt tårtan efter bästa förmåga.
  26. Pudra över lite florsocker och sätt dit en marsipanros och ett par gröna blad.
  27. Flytta över tårtan på ett tårtpapper.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept